Zindelijkheidstraining
Zindelijkheidstraining hoeft niet lastig en moeilijk te zijn.
Neem volgende tips in acht en je komt al een heel eind!
Inhoud van dit artikel:
- Basis zindelijkheidstraining voor pups
- Oudere hond
- Binnen plassen/ontlasten als gedragsprobleem
- Belangrijke puntjes voor iedere zindelijkheidstraining
- Zindelijkheidstraining met de bench
- Zindelijkheidstraining binnen (voor appartementbewoners, bijvoorbeeld)
- Aanvullende tips en info
Sommige pups kunnen leren om op een bepaalde plek te gaan op zeer jonge leeftijd, maar voor andere duurt het veel langer. Zoals met alles, leert elke hond op z’n eigen tempo, maar wat jij doet, kan een heel groot verschil maken en het proces aanzienlijk versnellen. Meestal na 2 weken consequent met zindelijkheidstraining bezig zijn, vormt zich een duidelijk patroon. Soms kan het wat langer duren, het geheim is om rustig en consequent te blijven. Dit kan echt al op de leeftijd van 8 weken, maar als je niet consequent bent en er blijven ongelukjes gebeuren, zal het veel langer duren.
Basis zindelijkheidstraining voor pups
Zindelijkheidstraining is een relatief simple process, maar laat ons het even in perspectief zetten. Een pasgeboren babytje heeft jaren nodig om z’n buik onder controle te krijgen. Je kan niet verwachten dat elke pup als klokwerk fungeert na enkele weken. Als je dat eerste puntje begrijpt, dan volgt het tweede vanzelf: je kan het de pup niet verwijten dat het soms fouten maakt.
Je pup doet dit niet om je te pesten of de kast op te jagen. Hij is simpelweg nog aan het leren hoe de wereld in elkaar zit en deel daarvan is te leren waar hij naar het toilet kan gaan en hoe hij daar op tijd moet geraken.
Dat is waar jij in beeld komt. Jij speelt een ontzettend belangrijke, misschien wel dé belangrijkste rol in de zindelijkheidstraining van je pup! Jij hebt tenslotte de controle over de buitenwereld: jij kan de deur openen. Dus dit is de procedure om te volgen. Uiteraard is het niet voor iedereen even simpel om deze regels altijd te volgen, maar probeer hier echt je best te doen.
- Eerst moet JIJ anticiperen wanneer je pup zal moeten gaan.
- JIJ moet je pup naar buiten of naar de plek waar je wilt dat hij leert te gaan (hou dat dichtbij je huis, anders duurt het te lang en zal je pup zich niet lang genoeg kunnen inhouden, wat tot frustratie leidt).
- JIJ hebt een snoepje bij de hand.
- JIJ zegt met een rustige, kalme stem de cue om naar toilet te gaan (dit kan eender wat zijn: pipi doen/kaka doen/...)
- JIJ moet echt rustig en ontspannen blijven zolang het duurt om je pup te helpen te ontspannen buiten en te zorgen dat hij het leuk heeft (zonder er een spelletje van te maken), rond te wandelen om de darmpjes op gang te brengen, maar tegelijkertijd ook te zorgen dat je op de juiste plek blijft.
- Meteen nadat je pup zich heeft ontlast/geplast zegt JIJ “Good zo” en geef je je pup het snoepje en ik raad je aan eent heel lekker te geven!
- Als je ziet na 15 minuten dat er geen teken is dat je pup iets gaat doen, neem dan je pup terug mee naar binnen, maar hou er rekening mee dat hij waarschijnlijk wel heel snel zal moeten gaan. Dus zorg dan dat hij in een afgebakende ruimte zit, zoals de bench, puppyren. Na 15 minuten probeer je weer buiten, tenzij je sneller ziet dat je pup moet gaan. Een bench is een goed hulpmiddel hier, omdat de meeste honden niet zullen gaan in een beperkte ruimte waarin ze slapen.
- Neem je pup dus weer mee naar buiten en herhaal bovenstaande stappen.
- Veel pups maken nog wel eens een foutje tot ze 5-6 maanden oud zijn. Andere hebben het door als ze nog maar 3 maanden oud zijn.
Als je pup een ongelukje heeft en je ziet het gebeuren, maak je pup niet bang door ‘Nee’ te roepen, pak je pup op en neem hem mee naar buiten.
Als je je pup fel berispt, dan heb je grote kans dat je pup leert naar het toilet te gaan als jij het niet kan zien. Omdat hij heeft geleerd dat op hem wordt geroepen als jij hem kan zien terwijl hij een fout maakt.Je hebt dan een pup die zich verstopt of uit zicht plast of ontslast. Als je je pup berispt omdat hij op het tapijt plaste, heb je hem nog altijd niet laten zien waar het dan wel moet. De volgende keer gaat hij dan gewoon ergens anders, zoals achter de zetel of wanneer je niet in de ruimte bent. Eigenlijk vraagt je pup je ‘Oké, zeg me dan waar ik het WEL mag doen’. Bedenk dat als je hem telkens wanneer hij buiten gaat, prijst en een belonging geeft, hij waarschijnlijk snel zal denken ‘Ah, dit is een fijne plek om te gaan’.
Oudere hond die binnen doet
Als je een oudere hond hebt die binnen doet, moet je een aantel dingen in overweging nemen.
1. Heeft je hond de leeftijd waarin hij de controle over blaas en darmen verliest, dan is het best om even de dierenarts te raadplegen. Hoe ouder je hond is, hoe meer kan het echt met de ouderdom te maken heeft.
2. Was je hond zindelijk in het verleden? Stel jezelf dan de vraag of je hond tijd genoeg heeft om buiten te gaan? Kan de hond het volhouden of was het mischien een geval dat hij iets te lang binnen is geweest?
3. Als je hond ouder is, zindelijk was en de kans heeft gehad om buiten te gaan, dan stel je jezelf de volgende vraag: was je thuis of was je weg? Als je weg was, dan kan het een gedragsprobleem zijn en meer dan een zindelijkheidsissue.
Binnen plassen/ontlasten als gedragsprobleem
Als je hond jouw aanwezigheid heel belangrijk vindt, dan wilt hij voor jou zorgen ook als je er niet bent. Als je het huis uit gaat, dan ben je in zijn ogen waarschijnlijk verloren gelopen, vaak gaat hij je dan proberen te helpen door een geurspoor van urine te leggen zodat je je huis terug kan vinden. Dit doen roedels in het wild ook. Voor een hond is dat dus een logische stap. De oplossing is ervoor te zorgen dat jouw afwezigheid dus niet belangrijk is. Door mini-afwezigheden te simuleren en vaak te oefenen en te zorgen dat je je hond negeert bij terugkomst, zal je het zindelijkheidsprobleem sneller oplossen. Maak geen big deal van jouw thuiskomst of wanneer je weggaat. Je mag je hond bij je roepen als hij terug rustig is.
Sommige honden zijn te nerveus of verlegen om buiten hun behoefte te doen, zorg dat je duidelijk maakt dat je er voor je hond bent, door hem de tijd te geven en zelf ontspannen en rustig te blijven. Oefen wandelen in de tuin.
In sommige gevallen, als het gaat over een volwassen hond, moet je je voer naar 1 keer per dag brengen, zodat hij zich ’s nachts kan inhouden. Geef bij voorkeur dan ’s ochtends eten.
Belangrijke puntjes voor iedere zindelijkheidstraining
- Als je je hond alleen maar een stukje kip geeft, als hij buiten naar het toilet gaat, dan zal je hond heel snel weten ‘Hey als ik buiten ga, dan krijg ik een lekker stukje kip!’. Dit is positieve bekrachtiging en dat vergeten we toch nog heel vaak. Geef je hond enkel z’n favoriete beloningen wanneer hij iets heel goeds doet
- Hou een voorraadje van je meest geweldige snoepjes ergens in de tuin, zodat je er makkelijk bij kan. Hou ze wel buiten bereik van honden en katten.
- Hoe meer ontspannen jij bent, hoe meer je hond buiten zijn behoefte zal doen als je dat vraagt.
- Hou je hond aan een korte of lange leiband zodat hij niet kan weglopen, maar zorg er te allen tijde voor dat de lijn ontspannen is en niet gespannen.
- Start met de ruimte dat je je pup geeft, in te perken. Laat je pup nooit zomaar door het huis rondwandelen of hij zal ergens ver weg zijn behoefte doen. De andere kant van de living is een milioen kilometer van z’n bed verwijderd en daar zal hij dan ook gaan. Scherm de ruimte af met babyhekjes of een puppyren.
- Laat de ruimte die je in de tuin wilt dat de hond gebruikt om z’n behoefte te doen, ruiken naar een toilet. Ga dus niet die plek afspoelen iedere ochtend. Als het naar een toilet ruikt, denkt je hond sneller ‘ah dit is het toilet’.
- Op latere termijn kan je de ruimte meer gaan inperken, maar geef het eerst tijd en zorg dat je hond success heeft. Stap voor stap!
- Om duidelijk te maken waar het toilet start en stopt, kan je een stuk hout leggen waar de hond over moet stappen. Honden herkennen veranderingen in oppervlakte en duidelijk afgebakende gebieden.
- Eten moet niet blijven staan. Als je hond niet binnen de minuut start met eten, neemje het eten weg. Het zorgt ervoor dat je duidelijker weet wanneer je hond zal moeten gaan.
- Zorg dat je ongelukjes binnen goed opruimt met een enzymatische reiniger, dat breekt de urine goed af en niet alleen de geur. Een goede, stevige reiniging van alles wat in de bench zit of ander bedding, kan ook helpen om alle geur te verwijderen en te zorgen voor sneller zindelijkheidssucces!
Zindelijkheidstraining met de bench
De belangrijkste principes voor zindelijkheidstraining met de bench zijn hetzelfde, maar er is één groot verschil…
Nadat je je pup uit de bench haalt, jehem buiten laat en hij doet z’n behoefte niet, zet je je pup terug in de bench waar hij meestal niet zomaar zal gaan, omdat het zijn slaapplek is. Na 10 minuten probeer je opnieuw. Deze theorie werkt en is zeker goed, maar het is geen tovertruc. De planning en zorg zoals in de basis zindelijkheidstraining gelden nog altijd.
Zindelijkheidstraining binnen
Soms is het nodig om je hond zindelijk te maken in huis, als je bijvoorbeeld in een flatgebouw woont, mindervalide bent of je lang weg bent doorheen de dag en er geen buitenruimte beschikbaar is voor de hond.
Hieronder vind je enkele stappen om je pup te leren om te gaan in een bepaalde ruimte of plek:
- Kies een ruimte die je wilt gebruiken, het moet klein zijn en makkelijk te poetsen vloer hebben.
- Bedek de ruimte met krantenpapier, enkele lagen dik. Je kan de pup z’n bedje, speeltjes en water in de ruimte laten..
- Om je pup te laten zien waar hij in de toekomst moet gaan, leg een stuk krantenpapier dat je in urine hebt gedoopt, in de hoek, het verst weg van z’n bedje.
- In de toekomst bij het poetsen, zorg je dat deze hoek altijd al seen toilet ruikt door een krantenpapier met urine te laten liggen.
- Verwijder stilaan het krantenpepier van rond het bedje van de pup.
- Over een aantal weken gespreid, maak je de target area kleiner en kleiner. GA NIET TE SNEL! of je gaat achteruit!
- Als je pup het target mist en het target groter maakt, dan ja… ben je te snel gegaan!
- Als je dan wilt dat je pup leert buiten te gaan, dan zal je krantenpapier op het gras moeten leggen tot hij door heeft dat hij in het gras moet plassen..
Aanvullende tips en info
- Als je pup geleerd heeft op krantenpapier te gaan in huis, dan zal krantenpapier op het gras hem helpen om daar te gaan.
- Train je hond zijn behoefte te doen vooraleer je je wandeling start, dus eerste behoefte doen en dan wandelen we verder.
- Bouw een pee post voor je hond: een plasboom!
- Wees steeds gefocust op een perfecte uitkomst, blijf rustig en consequent terwijl je met je hond hieraan werkt.
Graag een printje van deze tips? download-hier
Onderdanigheidsplasjes of deemoedsplasjes maken geen deel uit van de zindelijkheidstraining, voor meer info, klik hier.
Beoordelingen
Er zijn geen beoordelingen gevonden.