Deemoedsplasjes bij de hond

Deemoedsplasjes – onderdanigheidsplasjes

Puppy’s en honden zullen vaak deemoedsplasjes laten lopen als ze jonger zijn, maar groeien er dan uit eens ze ongeveer een jaar oud zijn. Deemoedsplasjes komen zowel bij teefjes als reutjes voor. Het is iets helemaal anders dan zindelijkheidstraining, want je hond hoeft helemaal niet te plassen. Het gebeurt vaak als mensen aankomen of er een plots geluid is of als mensen de hond benaderen. Het is ook iets helemaal anders als markeringsplasjes bij reutjes.
Hoewel het niet aangenaam is voor jou of voor de hond, is de beste strategie nog steeds om er niet te veel van te maken. Als je er een drama van maakt, dan trek je daar extra aandacht naartoe, word je zelf gefrustreerd of geef je je hond affectie, aandacht dan maak je het probleem alleen maar aandacht. Negatieve aandacht (boos worden, schelden, roepen en tieren) is ook aandacht!
De reden waarom het soms ook onderdanigheidsplasjes wordt genoemd, is omdat het algemeen wordt gezien als een signaal om onderdanigheid te signaleren. Het is belangrijk om te begrijpen dat je hond niet stout is en dus zeker niet moet worden terechtgewezen.

Hoe je zelf het probleem zou kunnen creëren

Ik beschrijf volgend scenario
  1. Je hond probeert zich onderdanig op te stellen als je binnenkomt en plast een beetje 
  2.  – jij geraakt gefrustreerd en roept ‘nee’, 
  3.  – hij denkt dat je niet blij met ‘m bent en dat hij niet onderdanig genoeg was 
  4.  – dus om je te tonen hoe onderdanig hij wel is, zal hij de volgende keer nog meer doen 
Om een hond te helpen, moet je denken als een hond. ..
Het is uiteraard heel normaal dat je gefrustreerd raakt als een pup of hond op de verkeerde plek plast, maar probeer rustig te blijven en tel rustig tot 10.

Hoe stoppen we dit probleem

Het best is om te focussen op het verminderen van de kans dat je hond zo’n plasje doet.
Eerst en vooral moeten we weten in welke situaties het voorkomt.
Is het als een persoon te luid wordt, te enthousiast is, de hond benadert op een bepaalde manier, hem probeert te aaien,... Vraag je bezoek dat dus niet te doen. Wat het ook is, pinpoint de oorzaak eerst en kijk dan hoe je kan voorkomen dat het gebeurt – tot je hond rustiger en meer ontspannen is. Als je hond het doet wanneer jij binnenkomt, is er niet zoveel wat je kan veranderen aan de situatie. Het belangrijkste wat je kan doen (maar ook het moeilijkste)...

Iedereen moet de hond negeren

De beste manier om de druk van een onderdanige of nerveuze hond te halen, is te zorgen dat iedereen de hond negeert zonder oogcontact, niet praten en niet aanraken. Ieder gezinslid zou dit moeten doen en bij uitbreiding al je bezoek.

In de praktijk:

  • Zorg dat je je hond niet te enthousiast maakt op het beste tapijt, maar speel eerder met hem op een plek waar je makkelijker een ongelukje kan opkuisen.  
  • Vermijd grote dominante posities of bewegingen zoals snel naar hem toe bewegen, naar hem staren, op de kop aaien en met een luide stem spreken. Roep in de plaats je hond bij je met een lieve stem en met een zijdelingse aanraking kriebel je onder z’n kin.  
Breng het bovenstaande in de praktijk, negeer foutjes en op een relatief snelle manier zal je hond niet al te veel foutjes meer maken en dan stoppen.

Graag een printje van deze tips? download-hier
Voor tips in verband met zindelijkheidstraining, klik hier.



Beoordelingen

Er zijn geen beoordelingen gevonden.


Blog

Webshop gemaakt met EasyWebshop