Growl class - Groepsles

Tijdens de growl class gaan we aan de slag met reactieve honden. Deze honden reageren op mensen en/of dieren (honden).
Iedere hond in de klas heeft minstens één privéles gedragsbegeleiding gevolgd. De baasjes kennen de 5 Gouden Regels en volgen die nauwgezet op (voor minstens 3 weken).
Deze groepslesreeks verloopt erg gestructureerd. Voor sommige honden zal de muilkorf extra veiligheid bieden (voorwaarde is dus wel dat je hond die muilkorf makkelijk kan ophouden tijdens de les). Vooral voor baasjes die zouden vrezen hun hond niet te kunnen houden, kunnen baat hebben bij de muilkorf omdat ze dan minder negatieve energie doorgeven aan hun hond.
Ieder baasje zit in hetzelfde schuitje, dus is er ook geen be-/veroordeling voor het gedrag van de hond. Iedereen komt met hetzelfde doel: het gedrag van de hond verbeteren.

Wat doen we?
We werken met 4 honden in de klas, de les gaat dan ook pas door als er 4 inschrijvingen zijn. De groep blijft hetzelfde voor 3 lessen – iedereen engageert zich om de 3 lessen aanwezig te zijn (zie onderaan voor de data).
Zoals gezegd, verloopt de les erg gestructureerd. Je zal samen met je hond een teamletter krijgen. We zijn ongeveer 1 uur bezig met volgend tijdschema:
- 0-10 min: 4 honden op het terrein
- 11-20min: honden A en B in de auto, honden C en D op het terrein
- 21-30min: honden C en D in de auto, honden A en B op het terrein
- 31-40min: honden A en C in de auto, honden B en D op het terrein
- 41-50min: honden B en D in de auto, honden A en C op het terrein
- 51-60min: 4 honden op terrein
Je staat dus met je hond ongeveer 40 min op het terrein waarvan 20 met 3 andere honden en 20 met maar 1 andere hond (wel 2 verschillende). De rustpauzes zijn bewust ingepland om te zorgen dat de hond z’n prikkels makkelijker de baas kan blijven. Als je hond niet alleen in de auto kan blijven, dan mag je uiteraard bij hem blijven. Hoewel leren zonder hond ook heel leerrijk kan zijn, is het doel van de rustpauze dat je hond rust kan vinden en als dat niet alleen kan, moet je er dus beter bij blijven.

Verplicht materiaal:
  • harnas (dat dubbel aangelijnd kan worden) 
  • dubbele leiband 
  • muilkorf (moet kunnen worden gedragen indien wenselijk) 
  • dekentje 
  • voer/snoepjes 

Niet verplicht, maar nuttig materiaal:
  • stevige schoenen voor het baasje (kom niet op teenslippers, dat is geen handig schoeisel)  
  • bij koud weer: stevige handschoenen waar de leiband niet door kan glijden 
  • autobench of iets om de hond in de auto mee vast te maken 

Regels:
  • De hond blijft te allen tijde aan de leiband. Ben je niet zeker dat je je hond kan houden, vraag mij dan voor aanvang van de lesreeks nog om advies. 
  • Je komt op tijd.
  • Iedereen houdt afstand.  
  • Het binnenkomen van het terrein verloopt volgens de letter die je krijgt: A komt eerst binnen, B als tweede,… Zo vermijden we dat het meteen lastig wordt. Je hond blijft dus tot hij/zij op het veld komt in de auto. Wie hulp nodig heeft met het uit de auto halen, mag dat altijd vragen.
  • Op het veld wordt niet geroepen! Fluisteren heeft soms een groter effect op een niet-luisterende hond.  
  • Er worden geen straffen gebruikt. De hond wordt niet geslagen of gestampt. Inbreuken hiertegen leiden tot onherroepelijke uitsluiting van de lesreeks. 
  • Er staan in totaal 4 hond-baasjeteams op het veld: telkens 1 baasje en 1 hond. Er mag tussen baasjes worden gewisseld tijdens de rustpauzes. Toeschouwers mogen zeker meekomen, maar zij blijven aan de kant op de bank zitten. Kinderen mogen meekomen, maar moeten ook op de bank blijven zitten bij een volwassen begeleider. Er mag niet worden rondgelopen zonder dat daarom wordt gevraagd. We werken met honden ‘on edge’ dus moeten we voldoende voorzichtigheid inbouwen.  
  • Je negeert de andere honden.  
  • Je bent en blijft verantwoordelijk voor je eigen hond en materiaal. Is iets van materiaal stuk of vertrouw je het niet, vraag mij om eventuele vervanging. 

Waar mag je je aan verwachten?
Er zal worden gegromd en geblaft in deze les. Dat is normaal. Niemand hoeft zich schuldig te voelen als dat gebeurt. 
In de les zal je extra tips en tricks aangereikt krijgen om het gedrag van je hond te verbeteren en zullen we samen met de andere honden werken aan meer harmonie. 
We zullen in deze les vaak stil zijn. We zullen vaak rust creëren. We zullen onze energie verlagen om onze honden hun energie te doen verlagen. 
Daarnaast doen we uiteraard oefeningen om actief te werken aan tools die we in het dagelijks leven kunnen gebruiken als we een andere hond tegenkomen op wandeling. 
Het bewegen van en naar de rustpauze zorgt voor momenten die lastig kunnen zijn voor je hond. Daar werken we ook door. 
Er zal ook ruimte zijn om ervaringen met elkaar uit te wisselen. Je leert vaak ook heel veel van anderen. 


Wat als het misgaat?
In principe wordt er alles aan gedaan zodat het niet kan misgaan, maar zeg nooit nooit, als het toch gebeurt, zal er worden ingegrepen door mij. Andere honden en baasjes blijven op hun toegewezen plek staan tot de losgeraakte hond weer terug aan de lijn zit of tot andere instructies worden gegeven. De rust bewaren is in zulke gevallen altijd moeilijk, maar noodzakelijk!
Daarnaast zorgen we er dus met z’n allen actief voor dat deze situatie zich niet kan voordoen.
Ieder hondenbaasje blijft verantwoordelijk voor zijn hond en dient dus ook verzekerd te zijn met een familiale verzekering voor het geval er toch schade aan derden wordt veroorzaakt door de hond.


Lesdata:
Zaterdagen: 8/6 - 15/6 - 22/6 van 10u-11u  (kom de eerste les 10 minuutjes vroeger zodat we vlot kunnen beginnen)

Prijs:
€90 voor 3 lessen

Inschrijven doe je met een simpel mailtje naar woef@k9campus.be!


Webshop gemaakt met EasyWebshop