Over mij


Snel naar Diploma's en certificaten


Hallo, ik stel me graag even aan je voor! 

boden-brooklyn-10


Wie?
Ik ben Xana Hendrickx. Geboren in 1989. Ik ben professioneel hondengedragscoach met specialisaties in hond en kind dynamiek, verlatingsangst, angst en agressie. Mijn diploma's heb ik aan verschillende instanties behaald, omdat ik vind dat je dan veel meer kennis hebt die je veel breeder kan inzetten. Ik blijf me ook continu bijscholen, zodat mijn kennis steeds up-to-date blijft met de meest recente, wetenschappelijke onderzoeken. Ik speel kort op de bal, om iedere hond zo goed mogelijk te kunnen begeleiden.
Ik heb zelf twee Spaanse rescues, Boden en Brooklyn, en een kat, Shaggy.
Ik ben jarenlang dagverantwoordelijke (vrijwilligerswerk) geweest bij vzw Wilde Dieren in Nood in Kapellen (mijn geboortedorp), sinds 2024 ben ik vrijwilliger bij Dierenasiel Dieren in Nood in Kinrooi waar ik honden met een issue waardoor ze minder snel zullen worden geadopteerd, help om stappen te zetten naar hun gouden mand. 
Ik vertel je hieronder graag waarom ik doe wat ik doe, want dat is mijn belangrijkste drijfveer.Waarom?
Mijn oudste hond, Boden, kreeg op de hondenschool al snel een label op z'n kop geplakt. Hij is ontzettend slim en leert dus ook heel snel; bijgevolg was het lange wachten tussen oefeningen door er voor hem veel te veel aan. Hij wilde bezig zijn! 
Na enkele incidenten met instructeurs (geen bijtincidenten - brutale instructeurs die hem aan de leiband snokte, op z'n kont klopten, aan de oren trokken en ronduit gemeen tegen hem waren) liet ik het poortje van de hondenschool voorgoed achter me dichtvallen. 
Die incidenten hadden ervoor gezorgd dat Boden zijn zelfvertrouwen compleet kwijt was. Daardoor ging hij nu ook opeens uitvallen aan de leiband. Hij blafte naar alles wat bewoog. Later besefte ik dat hij een negatieve associatie had gelegd met alles wat op en rond een hondenschool gebeurde. Zelfs in de auto wilde hij niet meer....
Het kon en moest echt anders! Ik moest hem beter begrijpen. Ik kwam heel vaak huilend terug van een wandeling of uitje, omdat hij in de leiband had gehangen om te blaffen naar een jogger, fietser of andere hond. Ik was radeloos! 
Ik begon met een aantal online cursussen over hondentaal, maar ik kreeg de microbe te pakken en toen ik zag dat Kyno Coach met een opleiding startte, heb ik me snel ingeschreven. Ik leerde er alles over hondentaal en hoe trainen voor iedereen leuk en haalbaar is. Maar ik had nog een probleem... 

boden-4

Boden was bij ons gekomen als prille puber. Hij was ontzettend bang voor het minste geluid dat iets met kinderen te maken had. Gewoon kinderen in de verte (zelfs niet zichtbaar) horen kirren, was er te veel aan. Dan was Boden echt in paniek. Ik schakelde de hulp in van Elisa Torlentino van Hondencollege. Zij is specialist in hond en kind. Zij leerde me echt te zien hoe Boden met mij communiceerde of hoe hij probeerde duidelijk te maken wanneer het teveel was. 
Boden is nu niet meer zo erg bang van kinderen. Hij kan kinderen zien spelen op een afstand en zal er dan gewoon van wegblijven. Als kinderen te dicht bij zijn, begrijp ik zijn signalen en weet ik dat ik meer afstand voor hem moet creëren. 
Toen wist ik: hier wil ik me ook in specialiseren! Ik zocht en vond de geknipte opleiding bij Family Paws in de Verenigde Staten. De bezielster, Jennifer Shryock, had een soortgelijke ervaring met haar eigen eerste hond toen ze zelf in verwachting was. Dat heeft haar doen beslissen om meer mensen op te leiden in een taboe-onderwerp. Want helaas: het is nog steeds taboe dat honden en kinderen niet altijd even goed overeenkomen. Daar zitten de prachtige Disney-verhalen voor veel tussen (pas op, ik ben ook een serieuze Disney-fan!), maar die zijn vaak niet erg waarheidsgetrouw. 

boden-brooklyn-3

Brooklyn is in 2020 bij ons komen wonen. Ook zij heeft heel ernstige angstproblemen, waarbij zij eerder zou wegrennen dan uitvallen. Wandelen is met Brooklyn amper mogelijk geweest tijdens haar eerste twee jaar bij ons. De leiband was te veel een beperking, alles was eng buiten...
Brooklyn is anno 2023 nog steeds een work-in-progress. Ze vindt mensen in huis heel moeilijk, vooral als die iets van haar willen. Anders lukt het haar wel om gewoon op de achtergrond te blijven. Ze wordt liefst genegeerd. 
Op wandeling is ze nu een vrolijke meid die niet meer trekt als een trein. Een blaffende hond achter een hek vindt ze heel erg eng, ze is dan ook al drie keer aangevallen door een hond die vanachter een hek plots toch de straat op kwam, gelukkig telkens zonder erg. Te dichtbij betekent het dat ze terug zal blaffen, anders kruipt ze tussen mijn benen. Dankzij de 5 Gouden Regels heb ik met haar op enkele maanden tijd enorm veel progressie gemaakt. Ik ben er nu ook wel van overtuigd dat zij heel ernstige mishandeling heeft meegemaakt in Spanje. Ik vind dus nu elke kleine stap een mijlpaal voor haar en vier die ook met haar. 

Mijn persoonlijke ervaring
Mijn ervaring met mijn eigen honden is van onschatbare waarde. Ik weet wat het is om nagestaard te worden omdat je hond blafte naar een kind. Ik weet wat het is om naar je hoofd geslingerd te krijgen dat je je hond moet opvoeden, terwijl je het gevoel hebt met niets anders bezig te zijn en het toch nog fout loopt... Ik weet wat het is om huilend thuis te komen van een wandeling als je hond weer eens in de leiband heeft gehangen al blaffend en grommend naar een andere hond. 

Weet alsjeblieft dat het anders kan, maar dat je daar iemand voor nodig hebt die begrijpt wat je doormaakt. Het verdriet en de hartpijn die jouw geliefde viervoeter je soms doet voelen. Je afvragen of niet iemand anders een beter baasje zou zijn... Ja, ik weet wat het is! Ik weet nog hoe moeilijk ik het vond om hulp te vragen, maar ook hoe geweldig ik het vond om hulp te krijgen en zo mijn lieve Boden veel beter te begrijpen en het beste baasje voor hem te zijn. 
Daar komt ook mijn slogan van: connecting families and their dogs! Iedere familie en hun hond harmonieus doen samenleven. met wederzijds respect voor elkaars persoonlijkheden. Dat is mijn missie en daar wil ik jou heel graag bij helpen!

boden-brooklyn-8

Diploma's en getuigschriften
Hieronder vind je de diploma's en getuigschriften van de cursussen die ik heb gevolgd: 
 • Kyno Coach Academie Hondentrainerkc-trainer-diploma omvat Ethologie van de hond - Trainen & Opvoeden - Biologie van de hond - Eerste Hulp bij Honden - Praktijk trainingsmethoden. Alle onderdelen werden getest via een theoretisch & praktisch examen.
 • Kyno Coach Academie Instructeur individuele begeleiding & groepslessen: kc-instructeur-diploma omvat Coachen van mensen - Lesgeven. Alle onderdelen werden getest via een uitgebreide stage met stageverslag en een praktisch examen voor onafhankelijke jury & lerarenteam.
 • Kyno Coach Academie Gedragscoach: kc-gedragscoach omvat angst, agressie en ander probleemgedrag bij de hond. Getoetst door uitgebreide casestudies, eindwerk en examen.
 • Family Paws Parent Educationfppe omvat omgaan met moeilijke situaties tussen hond en kind - ieder jaar opnieuw uitgebreid getest aan de hand van cases om zo de status van FPPE te behouden. Je vindt mijn huidige FPPE status op de Family Paws Website
 • Canine First Aidcanine-first-aid-certificate omvat EHBO bij honden.
 • Pro Dog Trainerpdt omvat (lessen in het Engels) Developing Awesome Learners - Learning & Relationship - Kick Ass Lessons - Emotionally intelligent trainer - Creating great groups - Real World Ready - Teacher Toolkit - Real World Skills - Teacher's Survival Guide - Training all life stages. Alle onderdelen werden getest via een uitgebreid examen. 
 • Pro Dog Trainer Geek Dog Behavior Consultantpdt-geek omvat (lessen in het Engels) Brain week - Transformation Week - Dog-to-Dog Week - Health Week - Separation Related Behaviors - Multi-dog households - Noise reactivity - Chase! - Stress Bucket. Alle onderdelen werden getest via een uitgebreid theoretisch en praktisch examen.
 • Michael Shikashio (CDBC) - Aggression in Dogs Master Course: aggression-in-dogs omvat theorie- en praktijklessen in omgang met en verbetering van het gedrag van agressieve honden. Getest via doorlopende tests na iedere module.
 • Moira Hechenleitner (CSAT) - Separation Anxiety Dogseparation-anxiety omvat de wetenschap achter verlatingsangst in honden en hoe een trainingsschema op maat op te stellen voor een hond die hieraan lijdt. Tests na iedere module.
 • CVAO - Alternatief Dierentherapeut alternatief-dierentherapeut
 • Pet Health Coach diploma-phc
 • SORAG Academie - Diergezondheidsadviseur: sorag-diergezondheidsadviseur omvat Medische Kennis hond en kat, Dieren Natuurlijk Genezen, Homeopathie voor Dieren en Specialisatie Homeopathie voor Dieren. 
 • SORAG Academie - Medische Basiskennis Hond & Kat sorag-mhk
 • SORAG Academie - Dieren Natuurlijk Genezen dieren-natuurlijk-genezen
 • SORAG Academie - Homeopathie voor Dieren sorag-bhd (mag in België niet worden ingezet door een niet-dierenarts!)
 • SORAG Academie - Specialisatie Homeopathie voor Dieren sorag-shd (mag in België niet worden ingezet door een niet-dierenarts!)
 • Relationship Centered Skills for Reactive dogs PRO (Suzanne Clothier) - xana-hendrickx-2022-12-07
 • Dog Communication and Owner Education - DTA dta : omvat roedelleven van honden en hoe het te vertalen naar samenleven met mensen
 • Assessing Canine Movement and Posture (Sarah Keller) - dog-posture-and-movement
 • Nick Ashley (Centre of Excellence) - Zoopharmacognosy Diploma: zoopharmacognosy-diploma omvat de wetenschap dat dieren bestudeert die zichzelf instinctief genezen door gebruik te maken van verschillende kruiden en planten. Door hierdoor inzicht te hebben, kan ik honden zelf laten kiezen welke behandeling ze nodig hebben bij hun probleem. Getoetst door theoretische en praktische vragen aan het eind van iedere module. 
 • Lyn Hunter (Centre of Excellence) - Canine Holistic Health & Therapy Diploma: canine-holistic-health-therapy-diploma omvat holistische therapie voor honden en hoe ze toe te passen. Getoetst door open vragen en case studies aan het eind van iedere module.
 • Lyn Hunter (Centre of Excellence) - Canine Nutrition Diploma: canine-nutrition-diploma omvat alles wat nodig is om gezonde voeding van minder gezonde voeding te onderscheiden; weten welke voedingsmiddelen of voedingssupplementen in geval van sommige gezondheidsproblemen soelaas kunnen brengen. Getoetst door intensieve case studies en een opmaak van eigen voeding door uitschrijven van verschillende recepturen.
 • Duke University - Dr. Brian Hare - Dog Emotion and Cognitiondog-emotion-and-cognition
 • Dr. Ian Dunbar - Crucial Concepts in Dog Behaviorcrucial-concepts-in-dog-behavior
 • Dr. Ian Dunbar - Growl Classgrowl-class
 • Dr. Ian Dunbar - How to Train a Puppyhow-to-train-a-puppy
 • Dr. Ian Dunbar - Science Based Dog Trainingscience-based-dog-training
 • Dr. Ian Dunbar - SIRIUS Dog Trainer Academy: sirius-dog-trainer-academ
 • Victoria Stillwell - Inside Your Dog's Mindinside-your-dog-s-mind
 • Dr. Hanifa Menen - Grieving Pet Lossgrieving-pet-loss
 • Ted Efthymiadis - How to introduce your dog to your new babyefthymiadis

Hieronder vind je een lijst van de conferenties en webinars waaraan ik heb deelgenomen:
 • The Lemonade Conference 2020 (organisator Fenzi Dog Sports Academy) - Maart 2020
 • Katenna Jones - Aggression between cats and dogs webinar - September 2020
 • Friendly With Dogs Congres 2020 (organisator Happy Tail) - September 2020
 • Aggression in Dogs Conference 2020 (organisator Loose Leash Academy) - 2-4 oktober 2020
 • Super Trainer Live 2020 (organisator PDT) - 13-17 november 2020
 • The International Dog Trainers Winter Summit (organisator Empowered Dog) - 1-24 december 2020
 • Empowered Dog - Blueprint to Adolescent Dogs - 16 mei 2021
 • Dierbare ontmoetingen - Kind-Hond Manifestatie trainingen - Maart - april 2021
 • Aggression in Dogs Conference 2021 (organisator Loose Leash Academy & Aggressive Dog) - 22 t/m 24 oktober 2021
 • Super Trainer Live 2021 (organisator PDT) - 19 t/m 23 november 2021
 • Rethinking Reactivity (organisator Empowered Dog) - 24 t/m 28 januari 2022
 • Dog Training Secrets (organisator Pet Summits) - 27 januari t/m 1 februari 2022
 • "Kindness is essential, not optional" - The Dog Behavior Conference (organisator Dr. Holly Tett) - 31 januari t/m 12 februari 2022
 • Slow Thinking is Life-Saving for Dogs (Laura Donaldson) - Mei 2022
 • Dog Anxiety Summit (organisator Pet Summits) - September 2022
 • Aggression in Dogs Conference 2022 (organisator Mike Shikashio) - 30 september t/m 2 oktober 2022
 • Super Trainer Live 2022 (organisator PDT) - 18 t/m 22 november 2022
 • GROUNDING: Dogs healing from trauma (Laura Donaldson) - 4 maart 2023
 • Thrills & Chills: Helping your dog ride the roller coaster of Life (Suzanne Clothier): 6 maart 2023
 • Aggression in Dogs Conference 2023 (organisator Mike Shikashio) - 29 september t/m 1 oktober 2023
 • Super Trainer Live 2023 (PDT) - 17 t/m 21 november 2023
 • Barking Up The Right Tree: The Reactivity Festival (organisator Dr. Barbara Paterson & Julia Hawkins) - 1 t/m 28 februari 2024
 • Holistic Dog and Behavior Conference (Dr. Jeff Grognet) - 12 t/m 18 februari 2024
 • Panic to Peace - Holistic Approaches to Easing Anxiety in Rescue Dogs (Anke Herrmann) - 19 t/m 25 februari 2024
Momenteel verdiep ik mij in de volgende cursussen om jullie nog beter van dienst te kunnen zijn: 
 • Speurhondenopleiding: Scent 4 Six aan de School of Canine Science
 • Whole Energy Body Balance - Dr. Edward Bassingthwaite
 • Somatic Relaxation Technique - Dr. Edward Bassingthwaite
 • PDT Genius
 • Complete Canine Wellness - Dr. Isla Fishburn
 • Dierenartsassistent
Ik ben actief lid van:
 • Pro Dog Trainer Club (PDT Club), 
 • Family Paws Parent Educator Member Directory,
 • Aggression in Dogs Group Mentor Sessions,
 • Vereniging voor Diergedragprofessionals Lidnummer SL0029
 • Trotse drager van het Dierenwelzijnskeurmerk
 • BARC (Because Animals Deserve Royal Care)


Webshop gemaakt met EasyWebshop