Zijn we klaar voor een hond?

Ben je klaar voor een hond?

Hoe weet je of je klaar bent om een hond een goeie thuis te bieden? Wanneer ben je klaar voor een hond? Wat heeft een hond nodig? Kan ik een hond bieden wat hij nodig heeft?


Puppy’s zijn schattige, onweerstaanbare hoopjes gezelligheid! Maar... ze vragen ook heel veel aandacht en structuur. Iets wat een serieuze uitdaging kan zijn als je een drukbezet leven leidt.
Vooraleer je een hond in huis neemt, weet dan zeker dat je voor hem kan zorgen en hem een gelukkig en gezond leven kan geven. Verderop in dit artikel deel ik enkele vragen waarmee je kan checken of je klaar bent om een hond in huis te halen, want...
Volgens een studie van de Engelse The Kennel Club:
 • zegt 10% van de hondenbaasjes dat de aankoop van hun pup/hond een impulsaankoop was; 
 • zegt 40% van de hondenbaasjes dat ze een pup kochten omwille van hoe ie eruit zag; 
 • geeft maar 10% aan dat ze serieus hebben nagedacht of de hond in kwestie in hun leven paste op dat moment – dit is eigenlijk de belangrijkste factor die ze hadden moeten overwegen! 

Een hond maakt een groot deel uit van je gezin

Het is belangrijk om erover na te denken hoe een hond jouw leven verandert, maar ook om erover na te denken of in jouw levenstijl op dit mment een hond past. Hoe graag je ook een hond wilt hebben, het zou niet eerlijk zijn tegenover hem dat je je niet volledig kan toeleggen op zijn zorg, training en welzijn.

Kan jij een hond een gelukkig leven bezorgen?


Vooraleer je een pup/hond in huis haalt, stel jezelf dan de volgende vragen om te checken of je hem het best mogelijke huis kan geven.
-> Kan je je voor de langetermijn engageren? 
Puppy’s hebben aandacht en toewijding van jou nodig, niet enkel op de korte termijn, maar voor hun hele leven. In sommige (de beste) gevallen gaat dat over 15 tot 20 jaar. Je hond moet dagelijks voldoende kunnen bewegen, eten en aandacht krijgen. 
-> Kan je het je veroorloven om voor een hond te zorgen?
Voor een hond zorgen kan best duur zijn. Hier zijn enkele dingen die je zal moeten aankopen of waar je zal voor moeten betalen: 
 • voer en snacks 
 • voerbakken 
 • een leiband, harnas en halsband 
 • speeltjes 
 • een bed en beddegoed 
 • poepzakjes 
 • een bench 
 • dierenartsbezoeken, medicatie, operaties voor onverwachte incidenten en ziekten 
 • verzekering (optioneel, wel erg aan te raden) 
 • trimsalon en/of trimmateriaal 
 • training 
 • pension of hondensitter als je langer weg bent 
Zorg er dus voor dat je voor de lange termijn voor je hond kan zorgen.

-> Heb je genoeg plaats?
Als je overweegt een pup in huis te nemen, moet je jezelf afvragen of je huis groot genoeg is om de hond als volwassen hond te huizen. Het huis waar je in woont zal in grote mate bepalen welk formaat hond je in huis kan halen, bv. als je in een klein stadsappartement woont zonder tuin, dan is een grote hond misschien geen ideaal huisdier voor je.

-> Heb je genoeg tijd?
Als je al een druk leven hebt, zal je dan tijd hebben om je hond te trainen, beweging te geven, borstelen, eten te geven en over het algemeen voor je hond te zorgen? Honden zijn tijdrovend en hebben veel aandacht, speeltijd, toewijding en training nodig, vooral wanneer ze nog jong zijn (jonger dan 5 jaar).

-> Kan je je hond voldoende beweging geven?
De meeste honden hebben voldoende beweging nodig. De tijd die je daaraan moet spenderen, is rasgebonden en zal dus afhangen van welk ras je kiest. Zelfs als het regent en koud is, zal je met je hond buiten moeten. Als je je hond niet genoeg beweging geeft, kan hij makkelijk te dik worden wat weegt op zijn fysieke en mentale gezondheid.

-> Kan je je hond gezelschap houden?
Als roedeldieren vinden honden het meestal niet zo fijn om een te lange tijd helemaal alleen door te brengen. Als je voortdurend full-time werkt en niet kan garanderen dan je hond gezelschap heeft tijdens de daguren, dan moet je je afvragen of het wel een goed idee is om een hond in huis te halen. Honden kunnen, net als mensen, eenzaam worden en hebben iemand nodig die voor hen zorgt. Maakt niet uit of jij dat dan bent, een vriend of familielid of een dogsitter, zolang er maar een vorm van gezelschap is.

-> Heb je erover gesproken met je gezin?
Een nieuwe pup/hond in huis halen is een belangrijke beslissing dat zeker een impact heeft op jouw leven. Het is van vitaal belang dat je gezin, of eender wie bij jou in hetzelfde huis woont, mee wordt betrokken in deze beslissing. Je moet nooit een hond als verrassingscadeau kopen voor iemand, zelfs niet voor een kind! Gezien het grote engagement zou het niet eerlijk zijn om het iemand op te leggen zonder expliciete toestemming.

-> Zal je het aankunnen om je pup/hond te troosten terwijl hij zich aanpast aan z’n nieuwe gezin?
Bij een nieuw baasje gaan wonen, weg van de zekerheid en warmte van mama en broers en zussen kan erg stressvol zijn voor een puppy. In deze periode zal je pup veel troost en geruststelling nodig hebben. Ook een puber- of volwassen hond zal tijd nodig hebben om zich zeker en gerust te voelen in z’n nieuwe thuis. Ik zou zelfs durven te stellen dat een herplaatste hond langer de tijd nodig heeft om zich aan te passen.

-> Zal de nieuwe pup/hond het kunnen vinden met de andere huisdieren?
Als je al een hond, kat of andere huisideren hebt, zal je je moeten afvragen hoe zij zullen reageren op een nieuw dier in huis. Heb je al een ouder dier in huis, neem dan geen jonge hond in huis. De energieniveaus zullen veel te ver uit elkaar liggen wat voor frustratie kan zorgen voor allebei. Het is ook niet eerlijk om al ‘vervanging’ voor de oude hond te voorzien, zowel voor jezelf als voor je senior.

-> Ben je klaar voor de kaka?
Als je een nieuwe pup in huis haalt, kan het zijn dat hij onzindelijk is, op meubels kauwt en haren verspreid over je hele huis... Ben je er klaar voor om extra te poetsen en op te ruimen? Je pup zal moeten worden uitgelaten doorheen de dag (en mogelijk ook ’s nachts) om pipi en kaka te doen. Daar hoort ook bij dat je de kaka opruimt. Ben je bereid om iedere dag poep op te ruimen?

Niet klaar voor een hond? Verlies de moed niet!


Als je door de vragen bent gegaan en je hebt op één van de vragen ‘nee’ geantwoord, dan zou het kunnen dat je huidige omstandigheden nog niet toelaten om een hond in huis te nemen op dit moment. Je kan je misschien ontmoedigd voelen, maar als hondenliefhebber zal je ook begrijpen waarom het zo belangrijk is om echt klaar te zijn om een toegewijd hondenbaasje te worden en dat het welzijn en het geluk van de hond op de eerste plaats moet komen. Je hond zal de moeite waard zijn om te wachten en als je omstandigheden wijzigen, staan wij klaar om je te helpen je beste viervoeter-vriend te vinden!

De volgende stap: de juist hond voor jou vinden!

Als je op de bovenstaande vragen ‘ja’ hebt geantwoord, dan ben je nu klaar om een hond een gelukkig en gezond leven te laten leiden met jou aan zijn zijde.
Nu voor de volgende beslissing: welke hond kies ik?
 Beoordelingen

Er zijn geen beoordelingen gevonden.


Blog

Webshop gemaakt met EasyWebshop