De juiste hond voor jou en je gezin
Nadat je hebt vastgesteld dat je huis en levensstijl het toelaten om een hond in huis te nemen, is de volgende stap beslissen welk type hond het best bij jou past.
Het juiste ras kiezen is een belangrijke beslissing!
Het is belangrijk om genoeg research te doen om de beste match te vinden voor jou, je gezin en je levensstijl. Er zijn zoveel verschillende rassen waaruit je kan kiezen, dat het soms heel moeilijk is om het juiste ras voor jou te vinden en er zijn nog andere dingen om te overwegen...
Doe je research
Probeer zoveel mogelijk informatie te verzamelen over de rassen waarin je geïnteresseerd bent. Maak duidelijke afwegingen tussen de pros en contras van ieder ras dat je overweegt.
- Ontmoet de verschillende rassen persoonlijk (hondenshows zijn daar ideaal voor)
- Bekijk een rassenlijst: The Kennel Club of GEKopHonden
- Praat met familie en vrienden die honden hebben
- Elk ras heeft minstens één rasvereniging die je kan contacteren voor meer info.
Enkele sleutelvragen:
Puppy of herplaatser?
Puppy
Als je een puppy zoekt, kan je via rasverenigingen een goeie fokker vinden of je kiest een HOBBYKWEKER van de lijst van Dierenwelzijn Vlaanderen. Je kiest een hobbykweker omdat die maar max. een aantal verschillende rassen fokt en beperkt nestjes mag hebben. Dat wil je hebben omdat de fokker dan genoeg tijd aan z’n nestjes kan spenderen. Moederhond zal hierbij ook steeds aanwezig zijn, bij kweker-handelaars is dat vaak niet het geval (risico op broodfok)!
Lees hier na wat het verschil is via de website van Dierenwelzijn.
Herplaatser
Als je een rashond als herplaatser een plekje in je huis wilt geven, dan kan je ook terecht bij de rasverenigingen die vaak de herplaatsers op hun website vermelden. Je kan ook terecht bij erkende asielen.
Rashond of kruising?
Wat is een rashond?
Een rashond heeft ouders die beide tot hetzelfde ras behoren. De ouders hebben een stamboom en dat wordt bijgehouden bij de KMSH voor België en de Raad van Beheer voor Nederland. Het grootste voordeel van een rashond is dat het redelijk voorspelbaar is om te weten hoe ze er ongeveer uit zullen zien en min of meer hoe ze van karakter zullen zijn, al zijn er natuurlijk steeds individuele verschillen.
Wat is een kruising?
Een kruising heeft twee ouders van verschillende rassen of kruisingen. Een kruising is dus een onvoorspelbare mix van de genen van zijn ouders. Kruisingen zijn wel veel minder snel getroffen door genetische aandoeningen.
Zijn er gezondheidsrisico’s?
Hoewel de meeste honden gezonde levens zullen leiden, hebben alle honden het potentieel om gezondheidsproblemen te krijgen. Er zijn vaak DNA tests of bepaalde screeningstests voor fokkers om ervoor te zorgen dat de pups geboren worden in de best mogelijke gezondheid. Zoek zeker op welke tests en screenings er moeten gebeuren bij een pup van het ras dat je overweegt. De resultaten van gezondheidstests zullen steeds worden geregistreerd en vermeld bij de stamboom. Weten hoe de gezondheid van de ouderhonden is, verhoogt de kans aanzienlijk dat je een gezonde pup in huis haalt. Dit moet je absoluut kunnen vragen van de fokker. Doet de fokker er moeilijk over of heeft hij geen tests of screenings terwijl dat best wel gebeurt, dan koop je daar geen pup!
Op deze website Dog Breed Health vind je info over de mogelijke tests die voor een specifiek ras worden aangeraden.
Brachycephalische rassen
Dat zijn rassen met een plat, breed hoofd bijna zonder snoet. Honden met dit hoofdtype hebben vaak ernstige gezondheidsproblemen. Ze kunnen er misschien schattig uitzien met die platte neusjes, maar een hond hoort per definitie niet te snurken, zeker niet als ze wakker zijn! In veel landen wordt de fok met deze zieke dieren verboden. In NL is er een ernstige controle op de fok ervan en worden enkele rassen verboden. In België is er nog geen wetgeving.
Karakteristieken die je ook nog moet overwegen:
• Geslacht
Het geslacht van de hond dat je kiest, kan bepalen hoe groot hij wordt: een reutje wordt doorgaans groter dan een teefje. Het bepaalt soms ook de persoonlijkheid: affectie, onafhankelijkheid,...
• Grootte
Is de grootte van de hond die je overweegt in huis te halen gepast voor je huis, tuin, auto, kinderen en bewegingsplannen? Als je erover denkt om een grote hond in huis te halen, zal dat dan impact hebben op de mogelijkheid van vrienden of familie om op hem te letten als je op vakantie gaat? Ben jij, en anderen die voor de hond zullen zorgen, in staat om een hond van die grootte te managen?
• Beweging
Elke hond heeft behoefte aan voldoende beweging, maar sommige hebben meer beweging nodig dan andere. Sommige rassen hebben genoeg aan een beetje spelen in de tuin of een korte wandeling, maar andere zullen veel meer fysieke activiteit nodig hebben.
• Grooming
Het is belangrijk om te bedenken hoeveel tijd aan vachtonderhoud zal moeten worden gespendeerd voor het ras dat je in gedachten hebt. Als je er niet voor staat te springen om je hond uren te staan borstelen, dan kies je misschien beter een ras met wat minder onderhoud. Sommige honden met korte snoeten zullen regelmatig verzorging van de huidplooien nodig hebben om infectie te vermijden. Andere rassen hebben een sterke lichaamsgeur en nog andere kwijlen!
• Ruien
Iedere hond ruit, maar sommige minder dan andere. Het is belangrijk om dat in overweging te nemen als er iemand allergisch is voor hondenhaar. Vraag dus goed na of een hondenras veel haar verliest of niet.
• Temperament
Sommige honden zijn gefokt voor hun fysieke uitzicht, andere voor hun werkethiek. Als resultaat hebben we dus een heel breed assortiment aan temperamenten of persoonlijkheden.
• Kleur
Elk ras heeft een lijst van geregistreerde en toegelaten kleurschakeringen. Als een fokker je een niet-toegelaten of ‘zeldzame’ kleur wilt verkopen aan een hogere prijs, check dan opnieuw of je bij deze fokker aan het goede adres bent...
• Is het ras kind- en huisdiervriendelijk?
Als je jonge kinderen hebt of erover denkt om een gezin te stichten in de nabije toekomt, dan moet je je zeker afvragen hoe de pup zal reageren als hij is opgegroeid. Er bestaat niet zoiets als een ‘kindvriendelijk’ ras (iedere hond kan een kind bijten!), maar er zijn wel meer sociale rassen die beter bij een druk huis met kinderen passen omwille van hun aanpassingsvermogen.
Als je een hond in huis hebt en je wilt er een speelmaatje voor, bekijk dan het ras dat je als hebt en het ras dat je graag bij wilt kopen en of dat matcht met elkaar. Het ideale leeftijdsverschil is 3 à 4 jaar. Is de huidige hond in staat om zijn spullen, huis en aandacht te delen met een andere hond?
Als je dit alles goed hebt doorgenomen, kan je je ook eens wagen aan de test van GEKopHonden: Welk ras past het best bij mij?
Beoordelingen
Er zijn geen beoordelingen gevonden.