Op vakantie met de hond naar FRANKRIJK!

Joepie! Jullie gaan met de hond naar Frankrijk! Wat leuk!

Hieronder lijsten we de belangrijkste aandachtspuntjes op voor een onbezorgde reis naar Frankrijk met je hond.
Een algemene lijst van wat je best voorziet voor een vakantie met je hond vind je hier! Hieronder vind je specifieke dingen voor Frankrijk!

Wat moet je bij hebben voor je hond?

  • Volledig ingevulg EU-paspoort met geldige vaccinaties 
  • Bewijs van rabiësvaccinatie: je dierenarts moet de geldigheidsdatum noteren. Deze vaccinatie moet 21 dagen oud zijn voor je de grens over mag. Kijk dus tijdig de geldigheid van de vaccinatie na voor je vertrekt. 
  • Neem je 5 honden of meer mee? Dan moet je een invoervergunning aanvragen bij Ministère d' l' Agriculture et de la Pêche DGAL Sous Direction Santé et Protection Animales Bureau de la Protection Animalen, 251 Rue de Vaugirard, 75732 Paris Cedex 15, Tel.nr. 0033-(0)1.49.55.84.72 
  • Baasjes van eerste categorie waak- en aanvalshonden (of honden die erop lijken) moeten de stamboom van hun hond mee hebben en een kopie van de burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering. 
  • Tweede categorie waak- en aanvalshonden worden NIET TOEGELATEN. Onder dit verbod vallen: Honden die geen door de FCI erkende stamboom hebben en die qua lichaamsbouw lijken op de rassen Staffordshire terrier, American Staffordshire terrier (“pit bulls”), Mastiff en Tosa zijn verboden. Ook pitbulls, kruisingen met pitbulls, Boerboels, en kruisingen van Engelse Staffordshires, kruisingen American Staffordshire Terriers, kruisingen Mastiff en kruisingen Tosa zijn verboden. Let op: American Staffordshire terriërs die zijn ingeschreven bij het Amerikaanse stamboek zijn verboden, omdat dit stamboek niet erkend is door de Fédération Cynologique Internationale (FCI). Bij de invoer van honden (American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiler) mét erkende stamboom is er iets veranderd. In principe mag je met deze honden de grens over. Maar omdat er zulke strikte voorwaarden zijn gesteld (Franse cursus gevolgd aan een Frans erkend instituut en gedragstest door Franse instituut) is het in de praktijk onmogelijk om aan die voorwaarden te voldoen voor een vakantie. En, kun je dus niet met deze honden de grens over. Let op: deze regels gelden ook voor doorreis door Frankrijk! 

Als ik een hond heb uit deze categorie en ik neem deze regels niet ter harte, wat riskeer ik dan?

(..) Als u zich niet houdt aan de reglementaire verplichtingen riskeert u de volgende strafmaatregelen.
Indien de bovenstaande verplichtingen niet worden gerespecteerd, kunnen agenten belast met controles, in navolging van artikel L.236-9 en L.236-10 van de landbouwwet, op kosten van de eigenaar het dier terugsturen naar zijn land van herkomst, in quarantaine houden of euthanasie laten toepassen.
Indien u door het niet respecteren van de reglementen ongewild bijdraagt aan het verspreiden van een besmettelijke ziekte bij huisdieren of wilde dieren, bij insecten, schaaldieren of gekweekte weekdieren, kunt u worden bestraft met een geldboete van 15.000 euro en twee jaar gevangenis.
Bovendien, als u de gezondheidsvoorschriften, zoals hierboven beschreven, niet respecteert, maakt u zich schuldig aan een douanedelict (artikel 414 van het douanewetboek). U kunt dan beboet worden met een geldboete en een gevangenisstraf van maximum 3 jaar.
De hierboven genoemde regels worden toegepast als alle dieren die u vergezellen, alle diersoorten meegerekend, niet het aantal van 5 te boven gaan. Boven dit aantal kunnen dieren slechts de Europese Unie binnenkomen via een inspectie bij de grenspost en worden zij onderworpen aan dezelfde regels op veterinair gebied als vervoer van dieren voor commerciële doeleinden. (..)

Voorzorgsmaatregelen voor de gezondheid van je hond

Ziekte van Lyme, Babesiosis en Ehrlichiosis worden voortgebracht door geïnfecteerde teken.
Hartworm en Leishmania worden voortgebracht door geïnfecteerde vliegende insecten.
Vossenlintworm komt bij de hond voor nadat hij/zij rauw vlees heeft gegeten, bv een muis, konijn,...
In Noord-Frankrijk komt de Ziekte van Lyme (Borreliose) voor.
In Midden-Frankrijk komt de ziekte van Lyme, Babesiosis (tekenkoorts) en Hartworm voor. In Zuid-Frankrijk komt de ziekte van Lyme, Babesiosis, Hartworm en Ehrlichiosis voor.
Aan de Franse zuidkust komt Ziekte van Lyme, Babesiosis, Hartworm, Ehrlichiosis en Leishmania voor. En dan is er nog de vossenlintworm.
Je gaat actief aan preventie doen voor deze ziekten, maar overdrijf niet en wees niet te bang. Als je je hond regelmatig behandeld tegen teken- en insectenbeten en je kijkt ‘m dagelijks na, dan hoef je je niet te veel zorgen te maken. Wordt je hond echter ziek op vakantie of als je thuis bent, vermeld dan waar je bent geweest en laat onderzoek uitvoeren voor teken- en insectenbetenziekten.
In het midden en zuiden van Frankrijk leven ook adders. Wees erop bedacht wanneer je gaat wandelen. Als je hond een beet krijgt van een adder, ga je meteen naar de dierenarts voor een antigif.
Zwemt jouw hond graag? Pas dan in de zomer bij langdurige warmte op voor de blauwalg. Als je hond in water met blauwalg (Cyanobactéries) zwemt of drinkt, kan hij daar best ziek van worden.

Regels hond in de auto

In Frankrijk is er geen regelgeving over honden in de auto. Wees echter wel een voorzichtig chauffeur en zorg dat je hond veilig zit. Een losse hond in de auto wordt een gevaarlijk projectiel als je toch een ongeval hebt. Zet je hond dus lieft vast met een gordel, in de bench of achter een hek.

Restaurants

Er is geen algemene richtlijn voor honden in restaurants in Frankrijk. Het hangt dus van de restauranthouder af of je hond binnen mag of niet. Soms mag een hond wel op het terras, maar niet binnen. Vraag het even na om zeker te zijn.

Openbaar vervoer

Trein
In Frankrijk mag een kleine hond gratis mee op de trein mits hij/zij in een draagtas zit. Voor een grotere hond betaal je een treinticket. Vaak is dat wel aan gereduceerd tarief.
Bus, tram, metro
In Frankrijk mag een kleine hond mee op de bus, tram of metro mits hij/zij in een draagtas zit. Grotere honden zijn in de regel niet welkom, al knijpt menig chauffeur/controleur wel eens een oogje dicht. Je hond mag mee op de Parijse RER mits hij/zij is aangelijnd en een muilkorf draagt. Je moet wel in het eerste of laatste treinstel zitten. Je koopt een kaartje voor je hond aan gereduceerd tarief.

Loslopen

Fransen laten hun honden niet loslopen. Dit doen ze hoofdzakelijk omdat de jacht in Frankrijk heel fel wordt beoefend. Daarvoor worden honden ingezet die vaak wel loslopen. Het is dan veiliger voor iedereen om de niet-jachthonden aan de leiband te houden.
Er zijn wel regelmatig omheinde hondenlosloopzones te vinden waar je hond naar hartelust kan rennen.

Stranden

Een hond is in de regel niet toegelaten op het strand in Frankrijk. Er zijn echter wel vaak hondenzones op verschillende stranden. Daar mogen de honden op, maar meestal enkel aangelijnd.

Natuurparken

In de natuurparken in Frankrijk is je hond welkom, maar steeds aangelijnd. Bij verschillende natuurparken zal je een omheinde hondenlosloopzone aantreffen waar je hond wel los kan rennen.

Nuttige adressen

Voor meer info omtrent invoerregels in Frankrijk:
Franse Ambassade in Brussel
Hertogstraat 65
1000 Brussel
Tel: 02 548 87 11
Zoek je een dierenarts ter plaatse?
Kijk op deze website:  DogsIncluded - Dierenarts ter plaatse
 

Nuttige Franse woorden en zinnetjes

de hond - le chien
wandelen - se promener
de dierenarts - le vétérinaire
de leiband - la laisse
het harnas - le harnais
de halsband - le collier
het hondenvoer - la pourriture pour chien

Ik heb een dierenarts nodig. - J'ai besoin d'un vétérinaire.
Ik zoek een dierenarts. - Je cherche un vétérinaire.
Kan u voor mij een dierenarts bellen? - Est-ce que vous pourriez m'appeler un vétérinaire, s'il vous plaît.
Ik ben mijn hond kwijt. - J'ai perdu man chien.
Mijn hond is groot/klein. - Mon chien est grand/petit. 
Mijn hond is wit/zwart/bruin/beige/gevlekt. - Mon chien est blanc/noir/marron/beige/taché.
Mijn hond is een mannetje/vrouwtje. - Mon chien est un mâle/une femelle.
Mijn hond is ziek. - Mon chien est malade.
Mijn hond heeft diarree. - Mon chien a de la diarrhée.
Mijn hond braakt. - Mon chien vomit.
Mijn hond is gewond. - Mon chien s'est blessé.
Waar mag ik mijn hond uitlaten? - Où est-ce que je peuk promener man chien?

K9 Campus wenst je een fantastische vakantie in Frankrijk met de hond!

Nog vragen? Aarzel niet contact op te nemen: woef@k9campus.be
Extra info steeds te vinden op DogIncluded



Beoordelingen

Er zijn geen beoordelingen gevonden.


Blog

Webshop gemaakt met EasyWebshop