Op vakantie met de hond!

Je hond meenemen op vakantie is een superleuk idee, maar er komt ook best wel wat bij kijken! 

Ik gids je graag doorheen enkele belangrijke overwegingen. 
Kan mijn hond mee op vakantie?
Wat neem je best mee?
Op vakantie met de auto
Op vakantie met het vliegtuig

Kan mijn hond mee op vakantie?

Waar naartoe?

Belangrijk om te overwegen: is het verstandig mijn hond met zijn/haar vaardigheden/eigenaardigheden mee te nemen op reis? Zo ja, waar gaan we dan naartoe?
Honden die heel sociaal en goed zijn met drukte, kunnen best mee naar een drukkere toeristische plaats. Honden die wat minder sociaal zijn of het lastig vinden op drukke plaatsen, kunnen misschien beter naar een rustigere plek waar ze ook op hun gemak kunnen blijven. 

Hotel of huisje huren

Veel hotels laten honden toe mits enkele voorwaarden. Lees altijd goed na wat de voorwaarden zijn. Als je je hond meeneemt op hotel, weet dan of hij goed alleen kan blijven in een vreemde omgeving. Het kan een goed idee zijn om zijn/haar bench mee te nemen, zodat hij/zij zich veilig voelt op de hotelkamer. 
Veel hondeneigenaars kiezen er echter voor om een vakantiehuisje te huren. Daarvoor zoek je best een huisje met een omheinde tuin. Is je hond sociaal genoeg, dan kan hij mee naar een vakantiepark, maar anders kan het ook een individueel huisje zijn waar niemand last van je heeft. Vraag altijd goed na of een tuin omheind is en wat de andere voorwaarden zijn in het huisje. 

Is mijn hond klaar voor een reis?

Stel jezelf altijd de vraag 'Is mijn hond klaar om mee op reis te gaan?'. Wees eerlijk met jezelf en voor je hond. Soms is 'nee' ook een goed antwoord en dan voelt je hond zich misschien beter in een pension of bij familie terwijl jij op vakantie gaat. En dat is ook oké!
Klaar voor de reis? Dan moeten we ook volgende dingen overwegen: wat neem ik mee en auto of vliegtuig?

Wat neem je best mee?

  • EU Hondenpaspoort (met chip- of tatoeage nummer), eventueel gezondheidsverklaringen (voor de niet-EU landen) en inentingsbewijzen. Kijk ook bij invoerregels van je vakantieland. In onze reeks ‘Op vakantie met de hond’ vind je de belangrijkste invoerregels voor populaire bestemmingen binnen Europa.  
  • Halsband, leiband, eventueel lange leiband, harnas. Het is altijd een goed idee een identificatietag met je mobiele telefoonnummer aan halsband en/of harnas te bevestigen. Eventueel neem je ook een lichtgevende halsband mee, zodat je hond ook in het donker wordt gezien.  
  • Muilkorf: in veel landen word gevraagd minstens een muilkorf bij te hebben. Zorg dat je hond het gewend is om een muilkorf lange tijd te dragen. Je gebruikt altijd een KORF en geen muilbandje. Met een muilbandje kan je hond niet hijgen, waardoor hij dus ook geen stress of warmte kan aflaten. Gebruik altijd een goed zittende muilkorf. Voor honden met platte snoeten bestaan er speciale muilkorven. Leer het dragen van een muilkorf goed aan of vraag hulp aan een professionele trainer. 
  • Een tekentang en teken- en muggenpreventie. Begin hiermee 3 weken voor vertrek indien je dat niet standaard thuis doet. 
  • Een oude deken voor in de auto en als slaapplaats in je accommodatie.  
  • Oud bedlinnen. Een hond mag niet op bed op je vakantieplek (stel je voor dat ze dat allemaal zouden doen...). Maar ja, soms zijn ze je natuurlijk ook al eens te snel af... Bescherm het bed met een overtrek van jezelf, zodat je niet voor onverwachte extra kosten komt te staan wegens vuile poten op het matras en dus extra schoonmaakkosten!  
  • Voer. Vooral als je hond speciaal voer nodig heeft, is het belangrijk dat mee te nemen in een voldoende hoeveelheid om de volledige vakantie door te komen. Eet je hond makkelijk al eens iets anders, dan kan je er ook voor kiezen om in de lokale dierenspeciaalzaak een zak hondenvoer te kopen. Let daarbij altijd op dat een hond soms diarree kan krijgen van abrupt van voer wisselen. Meng steeds even het voer van thuis met het lokale merk. Daarna overstappen op het nieuwe voer. Gebruik je blikvoer? Vergeet dan de blikopener niet. Diepvriesvlees is niet houdbaar als je langer weg bent. Daarvoor raad ik je aan naar de lokale dierenspeciaalzaak te rijden en het daar aan te kopen. Wisselen van diepvriesversvlees heeft zo goed als geen impact op de darmflora, dus kan perfect. 
  • Voerbakken 
  • Voldoende water voor onderweg. Gebruik liefst flessenwater onderweg, omdat je niet weet of het water onderweg altijd even goed drinkbaar is. 
  • Koelmat(ten) 
  • Een vreemde omgeving is voor je hond altijd spannend. Beloon regelmatig voor rustig gedrag. Dus neem snoepjes mee! 
  • Speeltjes, kauwmateriaal enz.  
  • Medicatie en voedingssupplementen die je hond nodig heeft. Maak hiervan ook een lijstje en schrijf erbij voor welke aandoening dit geldt. Vertaal het eventueel ook al naar de landstaal of vraag je dierenarts om de geneeskundige benaming op te schrijven zodat een dierenarts in het buitenland meteen weet waar het over gaat. 
  • Telefoonnummer van je eigen dierenarts.  
  • Keukenrol en vochtige doekjes (in een plastic zakje) voor lekkende bekken.  
  • Handdoeken  
  • Poepzakjes  
  • Thermometer.    
  • Het nummer van je eigen dierenarts (en nummer van de vervanger)  
  • In sommige landen moet je een muilkorf bij je hebben. Check of dat voor jouw vakantieland ook zo is. Indien wel, leer je hond voor de vakantie om te gaan met de muilkorf. Niks lastigers dan een hond die helemaal in de stress gaat omdat hij de muilkorf moet opzetten en er niet mee heeft leren omgaan. 
  • Kijk ook altijd na of je in jouw vakantieland (en eventuele doorreislanden) je hond moet vastklikken in de auto. Het is sowieso veiliger om je hond vast te zetten, maar in sommige landen is het ook echt verplicht! 
  • Voetzooltjes raken makkelijk beschadigd op bergachtig terrein, neem eventueel dus hondenschoentjes mee of een potenbalsem om de voetzooltjes gezond te houden. Vermijd warme ondergronden, want hondenpootjes verbranden heel erg snel. Hoe weet je of het te warm is op de grond? Ga met een blote voet op de grond staan, tel tot 3, voelt het warm onder jouw voet, dan is het te warm voor je hond! 

Met de auto op vakantie

Als je hond geen fan is van de auto, dan ga je op voorhand oefenen met autorijden, want zo’n rit naar de vakantiebestemming is uiteraard een stuk langer dan het wekelijkse uitstapje naar het bos. Weet je zelf niet hoe aan de slag te gaan? Dan help ik je daar heel graag bij. Stuur je vraag naar woef@k9campus.be en dan gaan we samen kijken hoe we dat best aanpakken.

Veiligheid in de auto

Het is niet in elk land verplicht, maar je klikt je hond best vast of zet ‘m in de bench. Een ongeval met een losse hond in de wagen is enorm gevaarlijk voor de hond zelf, maar uiteraard ook voor de bestuurder en passagiers van de wagen. Te allen tijde moet je veilig met de auto kunnen rijden en bij honden die het leuk vinden om te ‘zetelhoppen’ kan dat niet. Dan is het dus veel veiliger voor iedereen dat je hond vastzit.

Warm in de auto

Tijdens het rijden wordt het meestal niet zo warm in de auto, maar je houdt toch best rekening met je hond, omdat die het veel sneller te warm krijgt dan wij, mensen.
Een hond verliest zijn warmte enkel via hijgen en langs zijn voetzooltjes. Het kan dus handig zijn om een koelmat in de auto te gebruiken. Gebruk je airco, als je die hebt, of zorg voor voldoende ventilatie door een raampje op een.

Wordt je hond wagenziek?

Als je hond makkelijk wagenziek wordt, vraag je aan je dierenarts voor een ondersteunend middel. Je blijft wel liever weg van acepromazine omdat die verdovend werkt, wat niet zonder risico is.
Heel vaak heeft wagenziekte te maken met het schommelen van de auto waarbij je hond niet goed z’n evenwicht kan houden. In mijn ervaring helpt het enorm om buikspierversterkende oefeningen te doen, zodat de buikspieren de schommelingen netjes opvangen.
Daarnaast kunnen natuurlijke middelen vaak nog extra ondersteuning bieden waardoor het niet nodig is zwaardere medicatie te gebruiken.
In extreme gevallen zal medicatie van de dierenarts nodig zijn, maar dan is het misschien ook beter jezelf de vraag te stellen of het doenbaar is om je hond mee met de auto op vakantie te nemen.

Zorg voor voldoende pauzes

Iedere 2 à 3 uur stop je om je hond en jezelf de beentjes te laten strekken, even te plassen en wat te drinken. Als je hond niet makkelijk drinkt, gebruik dan eventueel een beetje runderbouillon die je al thuis klaarmaakt, zo heeft het water een smaakje en zal het makkelijker gaan. De A-OK9 Refresh is ook steeds een goed idee.

Met het vliegtuig op vakantie

Als je hond met het vliegtuig meegaat, moet je er zeker van zijn dat alles gezondheidschecks up-to-date zijn. Kijk ook zeker na welke gezondheidschecks belangrijk zijn voor het land van bestemming, want dat verschilt van land tot land.
Honden met een stompe neus zoals Boston Terriers, Mopshonden, Bulldoggen, Boxers, Chow Chows, Lhasa Apso′s, Pekineesjes , Cane Corsos,... kunnen op grote hoogte last krijgen van ademhalingsmoeilijkheden door de ijle lucht. Dit soort honden vliegen dus liever niet. Het spreekt voor zich dat je ook erg zenuwachtige of bange honden niet meeneemt in een vliegtuig. Bedenk je dat je hond een tijdje in een bench moet kunnen zitten en, meestal, in het ruim wordt gezet. Je hond ziet jou dus een tijd voor en na vertrek niet.
Kalmerende middelen kunnen handig zijn, maar bedenk dat die dus ook altijd een risico inhouden. Ze zijn bloeddruk verlagend en gaan ook zorgen dat er een daling in lichaamstemperatuur is.

Het vliegen zelf

Het transport van dieren is internationaal geregeld door de algemene veiligheidsvoorschriften van de International Air Transport Association, de Live Animals Regulations en de Animal Welfare Act. Deze voorschriften regelen onder andere de situatie in het bagageruim (luchtdruk, temperatuur, andere vracht etc.) en de wijze van in- en uitladen van je hond bij vertrek en aankomst, zodat dat niet schadelijk of ongezond voor je hond zal zijn.
Over het algemeen zijn er drie manieren om je hond mee te nemen:
  • in de cabine: Als je hond klein genoeg is om mee te nemen in de cabine heb je een reistas nodig die voldoet aan de eisen van de luchtvaartmaatschappij. Kijk op de website van de betreffende maatschappij voor meer info. Indien de info ontoereikend of onduidelijk is, vraag het schriftelijk na, zodat je een bewijsstuk in handen hebt. Zorg dat je altijd een riem bij je hebt, want de tas moet wel door de scanner voordat je het vliegtuig in gaat. Je hond mag niet rondlopen in het vliegtuig, maar moet gedurende de vlucht steeds in de reistas blijven.
  • in het bagageruim: je vliegt altijd in het zelfde vliegtuig als je hond. Je hond wordt vervoerd in een bench die aan bepaalde regels moet voldoen. Kijk op de website van de betreffende luchtvaartmaatschappij voor meer info. Indien de info ontoereikend of onduidelijk is, vraag het schriftelijk na, zodat je een bewijsstuk in handen hebt.
  • als cargo: er is hierbij geen garantie dat je in hetzelfde vliegtuig als je hond reist. Lijkt ons niet ideaal maar het kan (met name gezien de kosten) zinvol zijn om dit te overwegen als je een lange vlucht moet maken.

Wat met eten en drinken tijdens de vlucht?

Er zijn veel verschillende adviezen over hoe lang voor vertrek je hond nog mag eten en drinken. Dat varieert tussen de 4 tot 12 uur voor vertrek. Wij hanteren het volgende uitgangspunt. Een hond moet in ieder geval 1 keer per 24 uur eten en toch zeker om de 6 uur kunnen drinken. Best geen volle maag en een lege blaas voor vertrek dus.

Inchecken in de luchthaven

De meeste vliegvelden hebben een speciale hondenincheckbalie. Je vliegmaatschappij informeert je over waar je precies moet zijn. Neem voor vertrek de tijd om je hond goed uit te laten en flink te laten rennen. Hou er rekening mee dat het inchecken de nodige tijd vergt. Als je hiervoor anderhalf tot twee uur uittrekt voorkom je stress. Uiteraard moeten de reisdocumenten van je hond in orde zijn. Welke dit zijn, is afhankelijk van je bestemming.Vraag dat desnoods na op de desbetreffende ambassade. Zonder een identificatie (chip), hondenpaspoort, vaccinaties, eventueel gezondheidsverklaring en bloedtest wordt je hond geweigerd. Bij het inchecken heb je deze papieren altijd nodig.


Voor landspecifieke informatie verwijs ik graag naar onze andere blogposts specifiek voor de landen. (coming soon)



Neem ook eens een kijkje op DogsIncluded voor hondviendelijke accomodaties.



Beoordelingen

Er zijn geen beoordelingen gevonden.


Blog

Webshop gemaakt met EasyWebshop