Wanneer is de juiste tijd om een hond voor de familie te nemen?

Kinderen opvoeden samen met een hond is magisch, MAAR het brengt ook uitdagingen met zich mee: chaos, hard werk, training en veel planning... Als je erover denkt om een puppy of een hond in je gezin op te nemen en je jezelf soms afvraagt wanneer de juiste tijd is... Blijf vooral verder lezen! 

Mensen die mij al kennen, weten dat ik enorm van puppy's hou en ik hou ook van baby'tjes en peutertjes! Dat is waarom mijn job is wat ze is, maar hoe schattig en lief pups, baby's en peuters ook zijn - ze vragen ontzettend veel tijd, liefde en aandacht van ons! 
Wanneer ik de vraag krijg van mensen wanneer nu de perfecte timing is om een hond in hun gezin te introduceren, dan  is wat ik veelal probeer te doen, is iedereen zoveel mogelijk succes laten hebben. Ik zal nooit de bad guy zijn die je zegt geen hond te nemen momenteel. Wat ik wel zal doen, is je helpen om je puppy een zo goed mogelijke start in het leven te geven zodat hij/zij kan opgroeien tot een geweldige familiehond. Mijn doel is om alles zo makkelijk en stressloos als mogelijk te maken voor jou en je gezin. 

Een puppy in huis hebben is eigenlijk soortgelijk aan een peuter extra in huis hebben... Je moet op hem letten, hem dingen aanleren, leren zelfstandig te slapen, zindelijk maken, dagelijks beweging geven,... de lijst gaat maar door. Mensen moeten zich hiervan bewust zijn vooraleer ze deze uitdaging aangaan. Liever dan achteraf vast te stellen dat het toch te veel werk is en de puppy in een asiel belandt. 

grace-2

Denk je erover om een hond te nemen? 

Er zijn zoveel positieve dingen aan een hond hebben voor zowel de ouders als de kinderen. Het is een bewezen feit dat honden mensen gelukkiger maken. Ze leren je hoe je van iets anders dan jezelf kan houden, ze houden je fit en gezond, ze zijn altijd blij wanneer je thuiskomt, ze houden ons gezelschap en geven ons onvoorwaardelijke liefde. Ze kunnen ook de kinderen op zoveel verschillende manieren helpen! Dat gezegd hebbende, een hond is zeker niet voor iedereen weggelegd. Uit ervaring kan ik zeggen dat ik gezien heb wat er kan gebeuren als iemand zomaar een hond neemt en het werkt niet... Het is voor zowel de hond als de eigenaars een ware nachtmerrie. De timing van wanneer je dus je hond in huis haalt, is dus echt wel belangrijk. 

Mijn advies: idealiter zou ieder gezin dat graag een hond wilt,  best wachten tot het jongste kind ongeveer 5 jaar oud is. 

Hoe ouder je kinderen, hoe beter... Waarom?

Omdat ze luisteren, instructies kunnen volgen en echt kunnen bijdragen aan training, dagelijkse activiteiten en leuke spelletjes met de nieuwe hond. Een kind van die leeftijd is ook meer voorspelbaar en kan makkelijker veilig met de nieuwe hond/puppy omgaan. 

Zijn je kinderen jonger dan vijf en ben je dit nu aan het lezen? Laat de moed niet in je schoenen zakken. Ik zeg dit met de beste bedoelingen - beloofd! Ik wil dat je de nodige liefde en zorg kunt geven aan je kind en hem/haar je volle aandacht kan geven dat hij/zij nodig heeft en verdient. Een puppy introduceren wanneer je een baby of peuter hebt, vraagt enorm veel werk en het kan zijn dat je daardoor niet het beste en meeste uit zowel de relatie met baby/peuter als de relatie met puppy kan halen... Ik zeg niet dat het een recept is voor disaster, maar het is iets om over na te denken. Ik wil dat je geniet van je baby en/of peuter. En ik wil dat je geniet van je puppy/nieuwe hond. Ze beide tezamen hebben, zorgt voor een ongelooflijke uitdaging om van beide te kunnen genieten. Geloof me, ik heb best wel wat klanten hiermee zien worstelen! 

afbeelding107

Denk je erover om eerst een hond te nemen en dan pas kinderen te krijgen?

Wachten tot je puppy 1,5 à 2 jaar (of ouder) is vooraleer je een kindje krijgt, is ideaal. Ik weet wel dat dit makkelijker gezegd dan gedaan is, omdat dingen nu eenmaal gebeuren... De eerste twee jaar van een hondenleven zijn eigenlijk echt door de puppyfase geraken. Dat vraagt veel werk, training en socialisatie om een geweldige familiehond te worden. 

Honden vragen veel werk, zeker als pup! Bovenop alle training, is er de noodzaak om je hond dagelijks beweging te geven, thuis zijn om je hond te eten te geven, naar de dierenarts gaan, naar de trimmer gaan (indien nodig) en de geweldig leuke job: hondenpoep ruimen! Honden zijn sociale wezens en ze hebben dus veel aandacht, affectie en mentale stimulans nodig. Als ze zich vaak vervelen, kunnen ze destructief gedrag beginnen te vertonen. 

Honden zijn ook best duur! Je hebt de initiële adoptiebijdrage of aankoopsom, hondenvoeding en -snacks, verzekering, dierenartskosten, uitrusting, bedden en speeltjes en pensionkosten wanneer je zelf eens op vakantie bent. Geloof me, het telt aardig op... Tel dan de kosten van je kinderen er nog bij en dan kan het inderdaad heel mooi en magisch zijn, maar ook echt wel totale chaos! 

Dus, wachten tot je kinderen de juiste leeftijd hebben en/of wachten tot je hond de juiste leeftijd heeft, zal je toch een beetje helpen om het voor jou allemaal wat makkelijker te maken. En het geeft je echt de mogelijkheid om écht van je baby/peuter en puppy te genieten op de manier waarop de bedoeling is dat je ervan geniet! 

afbeelding126

Alvorens een hond in huis te halen, stel jezelf deze vragen: 

 1. Past het in je levensstijl om een hond te hebben? Werk je voltijds en lange uren? Wat doe je met de hond terwijl jij aan het werk bent? Ga je vaak weg?
 2. Staat het hele gezin erachter om een hond te nemen? Om op z'n minst 15 jaar (meer met wat geluk) voor hem te zorgen? 
 3. Past een hond in je huis? Heb je de ruimte, een veilige tuin?
 4. Kan je wat tijd vrij van werk nemen wanneer je hond bij je thuiskomt, zodat je hem kan helpen te settelen in zijn nieuwe omgeving? Als trainer vind ik dit erg belangrijk.
 5. Heb je de tijd en het geduld om te investeren in training? Dit is een everyday commitment voor de eerste paar jaar en het vraagt continu aandacht om jezelf en je hond succes te kunnen hebben in jullie leven samen. 
 6. Heb je het budget om voor een hond te zorgen? Honden zijn duur!
 7. Als je al kinderen hebt, is je jongste vijf jaar oud? Wacht tot je jongste kind vijf jaar oud is om de zaken wat makkelijker te maken. 
 8. Als je nog geen kinderen hebt, plan je om later kinderen te hebben? Plan verstandig. Een hond van de leeftijd 2+ is makkelijker te managen met een baby dan een jongere hond. 
 9. Heb je de tijd om je hond dagelijks beweging te geven? Honden hebben dagelijks genoeg beweging nodig. Een rustige hond is eentje dat in al z'n noden voorzien is. Dan is hij gewoon ook beter gemanierd. Niet alleen tijdens de mooie, zonnige dagen, ook tijdens de winderige, regenachtige dagen. Ook daar moet je op voorbereid zijn. 
 10. Ben je voorbereid op de fouten die je hond mogelijks maakt? Zoals kauwen op je favoriete schoenen... Pups moeten leren, dus moet je geduld met ze hebben. Zet je pup op voor succes. Maar wees er wel op voorbereid dat je pup accidentjes zal hebben. En niet alleen pups, maar ook volwassen honden maken al eens fouten wanneer ze verveeld zijn als ze niet genoeg beweging of stimulans hebben gehad en dan destructief worden. 
 11. Wil je echt graag een hond? Doe je dit voor jezelf of voor je gezin? Als jij degene bent die hoofdzakelijk voor de hond zal zorgen, dan moet je die hond graag willen!
Als je niet 'ja' op het meerendeel van deze vragen kunt antwoorden, dan is het misschien nu niet de juiste tijd om een hond in huis te halen. 

Begrijp me niet verkeerd: een hond hebben is één van de beste dingen ter wereld. Maar je moet er klaar voor zijn. Kinderen en honden samen hebben is iets heel anders dan alleen een hond hebben. Je bent dus best voorbereid op de jungle dat erbij komt kijken. De vreugde dat een hond in een gezin brengt, is echt magisch, maar er moet zoveel werk gebeuren voor dit veilig en goed kan gebeuren. Toezicht en management zijn essentieel wanneer kinderen en honden samen zijn. 
Als je hebt besloten dat je klaar bent voor deze uitdaging, klaar om er veel en hard werk in te steken... GO FOR IT! 
Naast de chaos is een nieuwe puppy garantie op plezier en vreugde in je leven! 

Maak je huiswerk goed: adopteer van een erkend asiel of rescue of vind een verantwoorde fokker. Steun geen broodfokkers. Lijst broodfokkers
Ik schrijf hier snel nog een nieuwe blogpost over! Over waarom dat zo belangrijk is! 
Heb je hulp nodig, contacteer me maar en dan help ik je graag. 

En, mocht ik je nu helemaal verward hebben gemaakt of je bent onzeker over wat je best doet, neem contact op en ik zal je helpen zodat je de best mogelijke beslissing kan nemen voor je gezin. 

Liefs,
XanaBeoordelingen

Er zijn geen beoordelingen gevonden.


Blog

Webshop gemaakt met EasyWebshop