Waarom een sliplijn geen goed idee is?
In dit artikel leg ik je graag nog eens uit wat een sliplijn is en hoe het werkt. Waarom ik ervoor kies er niet mee te werken en wat de alternatieven zijn.
De nek is één van de gevoeligste plekken van een hond. Als er wat misgaat, zit je met (enorme) problemen. Daarom moet er voorzichtig met die gevoelige nek worden omgesprongen.
Een sliplijn zit per definitie rond de nek van de hond. Als de hond trekt, trekt de strop dicht en trekt het dus ook de keel naar de nek dicht. De luchtpijp en slokdarm worden dichtgetrokken.
Wat gebeurt er bij het gebruik van sliplijn waarmee hoog in de hals door een opwaartse beweging wordt gecorrigeerd?
In deze 'hoge nek'-positie zit de lijn naast de schedelbasis. Zo komt de onderkant van de lijn met het tongbeenapparaat, waar de tong opgehangen zit aan het strottenhoofd, in aanraking.
Daaronder zit de eerste halswervel die aan de bovenkant een verbinding met de schedelbasis vormt. De onderkant van de tweede wervel heeft een pen die samen met het ruggenmerg in de boog van de atlas zit.
De twee bovenste gewrichten van de hondenhals zijn hoog bewegende gewrichten. Het eerste maakt de op/neer knikkende beweging mogelijk en het tweede de rotatie. Deze gewrichten zijn in hun anatomie, articulatie en vorm uniek in de wervelkolom.
Wanneer er op de nek druk wordt uitgeoefend, wordt het tongbeen samengedrukt en worden wervels van de hond in buiging gebracht en de schedel naar beneden getrokken.
Als er met een sliplijn- of ketting met kracht en/of hoge snelheid met gecorrigeerd kan de 2e wervel (de ophanging) breken. Dat is een worst-case scenario, uiteraard, maar bedenk je ook de schade aan spieren die je doet met een sliplijn. Daardoor kan een hond ontzettend stijf worden in de nek waar dan ook blokkades ontstaan, meer pijn komt en we te maken krijgen met ernstige gedragsproblemen door pijn.
Gebruik van een sliplijn leidt ook vaak tot trauma aan de slokdarm of luchtpijp, zoals een gescheurde slokdarm of een ingeklapte luchtpijp. Bij dat laatste kan je hond dus echt verstikkingsverschijnselen krijgen en ook daadwerkelijk stikken.
Mocht het nog niet duidelijk zijn: gebruik gewoon NOOIT een sliplijn. Het is voor niks goed. Het helpt ook TOTAAL NIET tegen het trekken, want de hond trekt er gewoon doorheen.
Als je ernstige gezondheidsrisico's wilt vermijden gebruik je een Y-harnas (Y op de borst), liefst met een mogelijkheid om daar een lijn ook aan vast te maken, zodat je dubbel kan aanlijnen. Mocht je hond dan trekken dan kan je op een gepaste manier 'corrigeren'. Maar geen enkel hulpmiddel is heilig, je zal je hond altijd moeten aanleren om niet te trekken.
Bronnen:
Tekst: Celia Cohen, MCSP, MSc dierenarts Fysica, Diergeneeskundig Fysiotherapeut ACPAT(A)
Foto's: Perfect Fit Harnas
Beoordelingen
Er zijn geen beoordelingen gevonden.