Vegetarisch of vegan voor honden? Ja! Maar...
Gisteren was ik naar de AMA-fest Vegan beurs in Genk afgezakt. Wat een geweldige beurs! Ik heb er zoveel gelijkgestemde zielen ontmoet en mensen die écht inzitten met het welzijn van dieren. Mooi, mooi, mooi!
Ik ben al enkele jaren vegetariër en nijg meer naar veganisme (ik drink plantaardige melk), maar aangezien ik nog wel soms kaas en eieren eet, ben ik strikt genomen dus niet veganistisch.
Honden kunnen in principe ook vegetariër zijn. Ze zijn omnivoren, net als wij, en hebben dus geen absolute nood aan vlees. In tegenstelling tot katten die strikte carnivoren zijn. Zij hebben vlees nodig om te overleven. Honden en mensen niet, wij kunnen al onze benodigde voedingsbestanddelen uit plantaardige voeding halen. Voor mensen is dat nog niet iets makkelijker te controleren dan voor honden. Honden hebben namelijk wel een gebit dat voorzien is op het eten van vlees en botten (lange hoektanden, scheurtanden en ijzersterke kaakgewrichten).
Boden en Brooklyn hebben een tijdje vegetarisch gegeten. Dat ging in principe goed, maar we merkten dat Brooklyn omwille van haar spijsverteringsstelsel toch te weinig essentiële voedingsstoffen tot zich nam. Brooklyn verdraagt eigenlijk, hebben we na 4 lange jaren zoeken gemerkt, geen brokken. Alles dat in zo'n kleine hoeveelheid op elkaar geprest zit met een laag vitaminen en mineralen ervoer gespoten en daar moet ze alles uithalen, dat ging gewoon niet met haar verkorte darmsysteem. Dus eet zij verse vlees voeding met aanvulling van groentjes. Boden eet dat ook gewoon mee. Puur omdat dat voor mij gemakkelijker is.
Beide honden zijn verzot op groenten. Boden nog meer dan Brooklyn. Bodens favorieten zijn aardappelen, aardappelen en nog eens aardappelen, broccoli, bloemkool, zoete aardappelen, wortelen en erwtjes. Brooklyn is gek op wortelen, erwtjes en aardappelen. Bodens fruitjes zijn tomaten, frambozen en braambessen. Brooklyn is niet voor fruit te vinden, hoewel een stukje peer er wel eens ingaat, maar niet van harte.
Het zou prachtig zijn als er vegetarische voedingen voor honden zouden komen die niet in brokvorm worden gegoten. Het nadeel is dat je daar héél veel van zou moeten geven vooraleer het verzadigend is en dus voldoende voedingsstoffen levert.
In brokvorm kan het dus zeker wel, maar kijk altijd naar je hond!
Zoals iedere vegetariër en vegan (hopelijk) doet, laat je best dan ook ieder (half) jaar je hond z'n bloed controleren om te zien of hij/zij alle vitaminen en mineralen die hij/zij nodig heeft, uit de voeding haalt.
Moraal van het verhaal: vegetarische honden kunnen zeker, maar het is niet voor iedere hond het ideale voedingspatroon. Kijk altijd na of er niet heel veel vulstoffen in de brokken zitten, zoals maïs of rijst. Maïs en rijst leveren, naar mijn mening, te weinig voedingsstoffen (ze houden vegetarische brokken wel goedkoop).
Beoordelingen
Er zijn geen beoordelingen gevonden.