Tandhygiëne bij de hond

Tandhygiëne bij de hond


Moet ik mijn hond z’n tanden poetsen? Hoe vaak? En vooral hoe?


Tandhygiëne is een belangrijk aspect van de algehele gezondheid, dat is bij ons, mensen, zo, maar evengoed bij onze huisdieren. We willen ervoor zorgen dat de tanden zo lang mogelijk zo sterk mogelijk blijven en zo gezond mogelijk. Maar hoe doe je dat dan precies?

De algemene regel luidt: 1 keer per dag de tanden van de hond poetsen. 
Ja, ik hoor je al zuchten. Wat? Zò vaak?
Ja, dat is de richtlijn. Doet iemand dat? Ik durf bijna te zeggen van niet. Ik ook niet. 
Ik vind het een heel tijdrovend werk en de meeste honden vinden het ook niet echt leuk...
Maar toch is tandhygiëne echt heel belangrijk! Hoe spelen we het dan klaar om onze honden hun tanden toch zo schoon mogelijk te houden? 

Eerst en vooral: schaf je wel alvast een tandenborstel, ik vind zo'n ding dat je over je vinger schuift handig, en een lekkere tandpasta aan. Gebruik bij voorkeur tandpasta van een farmaceutische firma: Virbac, Francodex of Beaphar (met een lichte persoonlijke voorkeur voor de eerste twee). 
Ja, je zal je hond z'n tandjes toch af en toe zelf moeten poetsen. Ik probeer het één keer om de 3 weken grondig te doen en voorzie er de nodige tijd voor. De tijd daartussen ga ik gericht en gezond voeren en zorgen dat tandplak weinig kans krijgt. Daarover later meer. 

Tanden poetsen! 

Hier volgt een stappenplan. Het is handig als je je hond al hebt aangeleerd om tandjes te laten zien en dat hij/zij zich dus comfortabel voelt met jouw handen rondom zijn/haar mond. 
Stap 1: 
Zorg dat je hond eerst een leuke associatie maakt met de tandenborstel. De tandpasta is meestal lekker van smaak. Gebruik die op de tandenborstel en laat de hond de tandpasta aflikken. Meer doe je niet. 
Als je hond 'tandjes kijken' niet kent, ga je dat eerst aanleren voor je aan stap 2 begint!

Stap 2:
Tandjes kijken! Vraag je hond om tandjes te kijken en gebruik de tandenborstel over je vinger waarmee je tussen de lippen gaat. Maak een licht cirkelende beweging (zoals ook wij onze tanden idealiter poetsen). 
Begin met een uitermate korte tandenpoetssessie. Laat je hond weggaan als hij er genoeg van heeft! Dat is belangrijk. Bouw rustig de tijd op, maar forceer niks. Als je een keer maar één mondhelft hebt gedaan, doe je de volgende dag de andere mondhelft. 
Probeer zelf zo rustig mogelijk te blijven. Indien je hond telkens weer weggaat, probeer hem dan bij je te houden door de tandenborstel even weg te doen en andere oefeningetjes tussendoor te doen. Zo laat je de druk eraf. 


Tussen de tandenpoetsbeurten door... 

Zoals ik al aangaf, is het een tijdrovend werk dat, let's be honest, niet altijd even leuk is om te doen... Zeker niet met een 'moeilijke' hond. 
Zijn er dan waardige alternatieven? Ja en ook een beetje nee... 
Wat bedoel ik? 
Zoals bij de mens, is de ene hond gevoeliger voor tandsteen en tandplak dan de andere, dat is in grotere mate genetisch bepaalt. 

Een aantal tips om tussen poetsbeurten de tandjes mooi en gezond te houden:
  • Voer bewust: voer brokken met toevoeging van groenten en kruiden waardoor het gebit gezonder blijft. Granen in de brokken zorgen vaak dat ze sneller blijven plakken aan de tanden. 
  • Geef vishuid: vishuid zit boordevol goede enzymen die de tanden natuurlijk schoon houden. Honden vinden vishuid overheerlijk. Voor de mensen die niet zo van vis houden: het stinkt niet en ook de hond z'n adem gaat er niet van naar vis ruiken (tenzij misschien net nadat hij/zij het heeft opgegeten...). Een aantal tips: Dental Sea Jerky Fish KnotsDental Sea Jerky Fish Twists of Fish Sticks XL
  • Geef hoogwaardige kauwsnacks: liefst dus echte huid. Bullepezen, mijn persoonlijke favoriet is Paardenhuid omdat daar ook nog extra enzymen inzitten die zorgen voor een frisse adem. 
  • Nylabones kunnen ook werken voor honden die graag spelen en kauwen. Voor honden die niet spelen is het geen meerwaarde. Wij hebben één speler: Brooklyn die iedere Nylabone verslindt, zij heeft dan ook netjes hagelwitte tanden, maar we hebben ook één niet-speler, Boden, die de Nylabone compleet negeert. Hij vindt de Madeira Island Cheese een heel goed alternatief. Ook hij heeft heel nette tanden voor een 6 jaar oude heer. 
Naast al deze zaken is het ook belangrijk om bij het (minstens) jaarlijks bezoek aan de dierenarts te vragen om het gebit te controleren. Zo ben je er snel bij bij eventuele problemen. 

Wanneer moet je beginnen met tanden poetsen?

In de regel wisselt een hond zijn puppytanden in voor een volwassen gebit vanaf 12 weken tot ongeveer 6 maanden oud. Sommige honden wisselen alle tanden op twee weken tijd, andere doen er enkele maanden over. Net zoals bij kinderen verschilt dat dus heel erg per individu. 
De gewenning aan tanden poetsen doe je in de puppytijd al, maar dan liefst zonder dat je continu in de handen wordt gebeten, dat is een heel ander 'spelletje'. Eens de tanden gewisseld zijn, gaat dat doorgaans makkelijker. 
Echt poetsen doe je vanaf een maand of 10 in leeftijd. De tanden zijn dan volgroeid en de beet van de hond is, hopelijk, een zachte beet geworden, waardoor je niet voor je vingers hoeft te vrezen, mocht er toch een keer geknapt worden. Dat mag niet, uiteraard, maar je bent nog altijd met een dier bezig dat belangrijke signalen afgeeft die soms (onbewust) worden genegeerd. Om hier meer over te weten, raad ik je aan mijn Videoles: Hondentaal Vertaald te bekijken. 

Waarom is tandhygiëne bij honden belangrijk?

Omdat een slecht gebit slecht is voor het hele lichaam. De bacteriën in slechte tanden worden in de bloedstroom afgegeven en zorgen onderweg voor infecties en andere narigheid. Heel veel hartziekten op latere leeftijd worden aan slechte tandhygiëne geweten. 

Wanneer moet mijn hond naar de dierenarts voor een check-up van de tanden?

Ieder jaar, bij de vaccinaties, vraag je je dierenarts de tanden te controleren, ongeacht de leeftijd van de hond. 
Bij een seniorhond (>7 jaar oud) en bij bepaalde rassen (zie hieronder) laat je twee maal per jaar de tanden controleren, standaard. 
Bij de volgende symptomen ga je voor een extra controle:
  • slechte geur uit de mond
  • moeilijk kauwen
  • enthousiast naar eten komen, maar er dan niet aan beginnen
  • een uitgevallen tand (bij elke uitgevallen tand die je vindt, en het is niet bij een pup, ga je naar de dierenarts, in principe vind je nooit een hondentand terug, dus als je één vindt heeft ie voor last gezorgd)
  • een afgebroken tand

Rassen gevoeliger voor tandbederf

  • Alle naakthonden
  • Tibetaanse Terriër
  • Shih Tzu
  • Maltezer
  • Chihuahua
  • Poedel (mini en toy)
  • Yorkshire Terriër
  • Jack Russell
  • Teckels

Rassen die beduidend minder gevoelig zijn

  • Duitse Herder
  • Border Collie
  • Labrador Retriever
  • Staffordshire Terriër
Rasgevoeligheid of niet: denk eraan dat een schoon gebit je hond een beter leven biedt! 

Vragen? Altijd welkom: woef@k9campus.be

Bronnen: Wallis C, Pesci I, Colyer A, Milella L, Southerden P, Holcombe LJ, Desforges N. A longitudinal assessment of periodontal disease in Yorkshire terriers. BMC Vet Res. 2019 Jun 21;15(1):207. doi: 10.1186/s12917-019-1923-8. PMID: 31226991; PMCID: PMC6588847.
https://www.petmd.com/dog/slideshows/8-breeds-prone-dental-disease






Beoordelingen

Er zijn geen beoordelingen gevonden.


Blog

Webshop gemaakt met EasyWebshop