Rust in huis: hoe krijg ik mijn hond rustig

Hoe krijg ik mijn hond rustig? 

Is het mogelijk dat een actief ras een rustige hond wordt? Moet mijn hond veel spelen en achter stokken of een bal aanrennen of urenlang wandelen per dag? Ik heb uren met mijn hond gelopen en nog is hij niet moe, hoe komt dat? Ik ben ten einde raad, ik zorg voor een lange wandeling voor ik mijn hond alleen laat, maar nog is hij niet moe en breekt hij alles af als ik niet thuis ben, wat moet ik dan nog meer doen?

Het antwoord is: MINDER

Het is maar een greep uit vragen die ik krijg met betrekking tot het rustig krijgen van een hond. Een oververmoeide hond is meestal geen rustige hond… Een overprikkelde hond ook niet.
Wij denken vaak dat we dan méér moeten doen, maar het antwoord zit net in minder.
Dat gelooft geen enkel baasje, tot ze het zelf met eigen ogen zien. Het wringt om eraan te beginnen, maar als ze consequent zijn en zich niet laten leiden door hun eigen denken, dan hebben ze op een week tijd al een rustigere hond in huis.
Van veel rassen wordt gezegd dat ze heel veel beweging nodig hebben, lange wandelingen moeten maken. Ja, er zijn zeker rassen die een zekere bewegingsbehoefte hebben, maar wat deze hondenrassen net nodig hebben, is mentale activiteit en niet zozeer alleen maar fysieke activiteit.
Beweging is natuurlijk noodzakelijk voor ieder levend wezen, maar de duur en hoeveelheid van beweging zijn sterk individueel bepaald.

Waarom individueel bepaald?

Net zoals mensen zijn honden, dieren in het algemeen, ook gewoon hun eigen persoontje met een eigen wil, eigen karakter en een eigen DNA-set.
Ik heb twee sportief uitziende ouders. Mijn mama is van nature een heel slanke vrouw. Mijn papa is een begenadigd voetballer geweest. Oké, op latere leeftijd is hij meer een Bourgondiër geworden en dus iets minder slank.
Mijn broer en ik zijn dus van nature ook slank. Ik beweeg veel, loop veel, lijndans, buikdans en stijldans, occassioneel fitness ik, maar dat is in de laatste jaren geminderd. Mijn broer doet aan fitness en danst boogiewoogie.
Als kind was ik bij de magerste van de klas, maar ik sportte eigenlijk nooit. Ik was wel actief: spelen, bomen klimmen,…
Mijn mama heeft er altijd voor gezorgd dat we gezond, gevarieerd en evenwichtig aten, maar zonder in extremen te vervallen. Ik ben bijvoorbeeld verzot op cola, ja, de vettige met de suiker erin, niet de slappe zero…. Dat heeft mijn mama me ook altijd toegelaten.
Dat gaat bij honden ook zo: ze worden geboren met een set DNA wat deels bepaalt hoe hun karakter is en wat hun lijfje zal worden en doen. Is dat altijd waterdicht? Nee, want wij hebben daar ook een hand in. Wat wij onze honden voeden, dat kiezen wij. Wij kunnen kiezen voor junkfood of voor gezond voer. Zij kunnen dat niet voor zichzelf bepalen, want dan waren het geen huisdieren meer…
Wij bepalen ook hoeveel ze bewegen. Als wij bepalen dat een hond vanaf ie bij ons is, iedere dag 3x per dag mag gaan wandelen voor iedere keer een halfuur. Dan kweek je zelf dat je hond op de duur 3 wandelingen van 45 minuten zal nodig hebben en na een aantal maanden 3 wandelingen van 1 uur… En zo gaat dat maar door.
Wandelingen zijn absoluut goed, maar ze zijn niet noodzakelijk. Interactie met jou, training, samen chllen, dat is veel belangrijker. Dat is wat een roedel honden ook doet.

Geen wandelingen?

Ik zeg niet ‘geen’, ik zeg wel: wees verstandig in hoe je een wandeling in je hond z’n schema inpast.
Een hond heeft een zekere bewegingsbehoefte, net zoals wij dus, dus je wilt hem of haar wel de beentjes laten strekken, bijvoorbeeld in de tuin.
Doe wat trainingsoefeningen, maar overdrijf niet. 5 à 10 minuten 1 op 1 werken is meer dan genoeg. Je hond moet nadenken, dat vraagt veel van ‘m.
Doe een spelletje: apporte: gooi max. 5 keer over. Meer zet teveel druk op het lichaam, met name de schouders en het zorgt ervoor dat de opwinding veel te veel te hoogte in gaat.

Van nature rustige dieren

Honden zijn van nature rustige dieren. Het zijn wij, onze levensstijl en fokvoorkeuren die hun opwinding en nervositeit de hoogte injagen.
Honden staan nog een heel stuk dichter bij hun voorouders dan wij. Ze staan dus ook veel dichter bij de natuur. Een stad is geen natuur… Veel honden aarden niet in de stad, wat logisch is: hun hele ouderwetse ecosysteem is er niet op voorzien en is eerder voorzien op ‘wegblijven van drukte’.

Wat doen?

Beloon je hond eens voor een moment dat ie wel voor rust kiest: leg een brokje voor z'n neus, zonder aanraking, zonder iets te zeggen. De kans is groot dat hij je volgt de eerste keren, dat is normaal. Negeer dat volgen even. Beloon telkens je je hond in rust ziet op dezelfde manier. Hoe leuk is het om iets te krijgen om niks te doen?! 
Inderdaad: zo kiest je hond vaker en vaker voor rust. 
Overdrijf echter ook niet, want dan heb je 'fake' rust. Dat is zeker niet de bedoeling. Beoordelingen

Er zijn geen beoordelingen gevonden.


Blog

Webshop gemaakt met EasyWebshop