Quarantaine met je hond(en)

Quarantaine met je hond


 
Voor veel honden is het prettig dat de baasjes er nu ineens de hele tijd zijn. Zij zijn relaxter en positiever. Er zijn ook andere honden, die het best spannend vinden om thuis te zijn met de baasjes. Ik zag op verschillende Facebookpagina’s waar ik lid van ben vragen voorbijkomen en ik kreeg zelf ook een aantal vragen per mail binnen.

‘Mijn hond komt ’s nachts ineens naar boven terwijl hij dat nooit deed. Ik zou nochtans toch denken dat hij moe is van vaker te gaan wandelen met ons nu we thuis zijn.’

‘Onze hond blaft ineens veel vaker naar iets wat hij buiten lijkt te zien, maar ik zie niets. Ik roep op hem dat hij moet stoppen, maar dat wakkert hem nog meer aan.’

‘Mijn hond kleeft als het ware aan mij. Dat heeft hij nooit eerder gedaan. Ik vind dit een beetje vervelend.’

‘Mijn hond brengt constant al zijn speeltjes naar me toe. Niet normaal! Ik moet van thuis werken, maar krijg amper de kans.’
...


Een hond heeft standaard een stressemmertje. Wij hebben dat ook. Allerlei kleine dingetjes druppelen dat emmertje langzaamaan vol: positieve én negatieve dingen. Hoezo? Wel, er bestaat zoiets als positieve en negatieve stress. Voorbeelden van positieve stress voor veel honden zijn wandelen, spelen, baasjes die thuiskomen,... Voorbeelden van negatieve stress zijn angsten voor eender wat,...
Alles draagt dus bij aan het vullen van dat emmertje. De routine die voor veel honden nu wordt doorbroken, ook. Daarom is het zo belangrijk om àltijd een vorm van ‘weg met routine’ aan te houden. Weet je, honden zijn experts in het voorspellen van activiteiten of evenementen, positief of negatief. Die voorspellers spelen een hele dag door en zorgen voor een vollere emmer.

Nu, in ‘Coronatijd’ ben je natuurlijk automatisch al bezig met een vorm van ‘weg met routine’, super! Wat wel belangrijk is, is om het energieniveau en de emmer van je hond in ’t oog te houden nu jullie meer tijd samen doorbrengen. Je hoeft geen drie keer per dag te gaan wandelen nu. Hou het bij één keer en doe iets anders leuks als denkwerkjes of puzzels of geef eens een goeie lekkere Kong. Die laatste dingen helpen om het emmertje van je hond weer wat leger te maken. Af en toe eens niet gaan wandelen en een dagje overslaan, kan absoluut geen kwaad. Ik durf zelfs te zeggen dat het goed is voor je hond. Dat maakt ook zijn emmertje leger. Zorg in de plaats voor een leuke trainings- of speelsessie of misschien eens een extra verwenbeurtje met de borstel tussendoor.
Nog een mythbuster: ook wij als baasjes dragen druppeltjesgewijs bij aan het stressemmertje van onze honden... Telkens we voorbijwandelen of hen een aaitje geven of ruziemaken met onze partner, zoon of dochter, vullen we dat emmertje een beetje meer. Ja, onze honden houden onvoorwaardelijk van ons en wij van hen, maar we zijn soms ook een stressor in hun leven. Dat is iets wat we vaker moeten erkennen, bv. als we voor de vijfde keer in een uur tijd voorbij hun mand lopen en weer eens iets tegen ze zeggen. Het zou beter zijn om dan eens wel gewoon even in stilte voorbij te gaan of die aai over hun bol te laten. Da’s niet altijd gemakkelijk, maar je hond zal er wel bij varen.

Andere huisdieren dragen ook bij aan de stressemmer. Misschien zet je je dieren apart als je gaat werken, maar nu je thuis bent, hou je ze allemaal gewoon samen in huis.

Sommige honden hebben een grote emmer, sommige een kleintje. Een chihuahua kan een grote emmer hebben en een Duitse Dog een heel kleintje. Je kunt spelletjes en oefeningen doen om hun emmertje groter te maken.
De meest voorkomende veranderingen in gedrag bij een te volle emmer zijn: hypernervositeit, verhoogde alertheid, uitvallen (naar andere hond, kat, kind, baasje, fiets, auto,...), constant steun zoeken bij baasje, ongecontroleerd blaffen, algemeen onrustig zijn, enz. 

Wens je hierover meer informatie of merk je dat jouw hond misschien niet zo’n grote emmer heeft, maak een afspraak met K9 Campus en we helpen jou en je hond naar een stressvrijer leven.



Beoordelingen

Er zijn geen beoordelingen gevonden.


Blog

Webshop gemaakt met EasyWebshop