Puppyperikelen: wat als mijn pup niet luistert?

Ieder puppybaasje vraagt zich op een gegeven moment af of hij/zij wel de juiste beslissing heeft genomen om een pup in huis te halen. Het is soms lastig om alles goed te doen. Je wilt de perfecte pup, maar krijgt een soort T-rex in huis…  

Maar hoe ga je daar dan mee om? 

Eerst en vooral: zorg dat je een goede puppycursus volgt, waarbij je de basisvaardigheden kan aanleren en vooral waarmee je thuis verder aan de slag kan gaan. Het heeft geen zin om een puppycursus te volgen, maar dan thuis vervolgens niets te doen… Uiteindelijk is het belangrijker dat je hond het thuis kan en niet ergens alleen ergens anders.
Ik vind het bijvoorbeeld geen enkel probleem als iemand in de les een beetje moeite heeft om het de pup aan te leren, zolang het thuis goed gaat, is dat veel belangrijker voor mij!

Peuter

Je pup komt als baby bij jou en groeit al snel uit tot een peutertje. De peuters staan bekend om de ‘nee’ of ‘waarom’-fase… Dat is bij een pup niet anders: ze vragen zich ook af waarom ze dat nu net op dat moment moeten doen.
Als je je pup iets vraagt en hij doet het niet, vraag je dan eens af welke factoren mee kunnen spelen: vermoeidheid, veel prikkels, honger, dorst, tandjes krijgen… Alles speelt een rol. Je pup kan maar één ding tegelijk. Hij moet nog leren multitasken.

Straffen

Je pup straffen heeft meestal geen zin. Hij snapt niet wat hij fout doet. Het is beter om hem het juiste te laten zien, bijvoorbeeld: bijt je pup op de meubels, geef hem iets hards om in te bijten; bijt hij in de kussens, geef hem dan een zachte knuffel om in te bijten. Aanpassen aan wat de voorkeur is, kan al enorm helpen. Als je hond in de tafelpoot bijt en je geeft hem als alternatief een lap stof, dan gaat hij daar zijn bijtlust niet op kunnen botvieren. Hij heeft gelijkaardige hardheid nodig om makkelijk te kunnen wisselen naar iets wat wel wenselijk is.
Je pup kent ‘nee’, ‘af’ of ‘foei’ niet. Je kan het hem leren, maar in het begin roepen wij alles naar onze pup ‘blijf af, doe dat niet, foei, stop, stopppeeeeeuuuun, hou op, gedaan, neeeee, maar allez, stop nu, kappen!’. Zou jij als je de mensentaal niet begrijpt, nog snappen wat wordt bedoeld? Ikke ni… Vergelijk het even met dat iemand in het Chinees iets naar je roept (ervan uit gaande dat je geen Chinees spreekt), je zal uit de context misschien wat kunnen afleiden of misschien uit de energie van de persoon iets kunnen opmaken, maar meer ook niet. Dat doen onze honden ook zo, alleen kunnen zij niet redeneren in de context, ze hebben het dan van de energie, maar ze snappen niet wat ze fout aan het doen zijn.
Met lichaamstaal en een rustige houding bereik je veel meer. Begeleid je pup naar wat wel wenselijk is. Geef info zonder veel woorden.
Je maakt het jezelf en je hond een stuk makkelijker.Beoordelingen

Er zijn geen beoordelingen gevonden.


Blog

Webshop gemaakt met EasyWebshop