Hondengedragscoaching, -therapie, -begeleiding: wat is het en wat is het niet?

De laatste tijd hoor ik heel wat vooroordelen over hondengedragscoaching, terwijl gedragscoaching een hot topic is voor mensen, wordt het plots iets vreemds voor honden.


Tijd om duidelijkheid te scheppen!

Wat is gedragscoaching voor honden (niet)?
✅ Je krijgt oefeningen en tips en tricks zodat je rustig opbouwend kan trainen.
❌ Een quick fix is er niet. Wie dat wel beweert, hanteert foute technieken. Daar loop je beter heel snel en heel vel van weg.
✅ Je leert je hond beter en beter kennen om hem beter te kunnen ondersteunen.
❌ Je gaat niet eindeloos brullen tegen je hond, want dat schiet niet op. Zou jij nog luisteren naar iemand die alleen maar roept?
✅ Je leert samen te werken met je hond, zodat je op het gedrag kan inspelen of anticiperen.
❌ Je gebruikt geen gemene trucjes, technieken of tools om je hond te doen luisteren. 
✅ Je houdt steeds rekening met het algeheel welzijn van de hond.
❌ Je doet je hond geen pijn.
✅Je traint onder je hond z'n stressniveau en onder dat van jezelf. Je hond pikt jouw stress op!
❌ Je gaat niet ineens 10 triggers tegelijk opzoeken. Dat helpt niemand. Je traumatieert zo vaak alleen maar.
✅ Je bereidt je hond en jezelf voor op de situatie door gerichte oefeningen en technieken te gebruiken en vaardigheden aan te leren. Daarna introduceer je triggers op een zo gecontroleerde manier mogelijk.
❌ Je traint niet met je hond in de situatie vanaf het begin. Dat is veel te moeilijk. 
✅ Je werkt beloningsgericht.
❌ Je gaat niet alleen maar afleiden met snoep, je gaat belonen voor rustig gedrag in het bijzijn van een moeilijke trigger. Je gaat ook niet voor eeuwig belonen. In het begin beloon je veel om dan gestaag af te bouwen.
✅ Je leert ook managementtechnieken voor wanneer je niet actief kan trainen. Management is ook een vorm van training, je hond kan niet oefenen wat je niet wilt.
❌ Je hoeft niet dagelijks uren met je hond te werken. 10 minuten per dag is vaak voor iedereen al voldoende.
✅✅✅ Je blijft zelf verder oefenen en trainen met de aangereikte handvatten. Je hond heeft tijd nodig.
❌❌❌ Je leert niet alleen tijdens de lessen met mij. Je moet zelf verder doen en werken. Zit je vast, neem je contact op. Ik sta altijd klaar voor mijn klanten.

Over dat laatste puntje wil ik graag nog even uitweiden: je hebt met een hondengedragsexpert maar een beperkte tijd samen. Je krijgt handvatten aangereikt die je dan zelf moet toepassen. Je krijgt oefeningen die je zelf met je hond traint. Je krijgt tips en tricks die je leven makkelijker kunnen maken. 
Je hoeft dat allemaal niet op te volgen, je doet er je eigen ding mee, natuurlijk. Maar ik vind het jammer om vast te stellen dat 'gedragstherapie voor honden' een slechte naam krijgt, omdat adviezen van gediplomeerde en erkende  hondengedragstherapeuten, -coaches, -experten, niet worden opgevolgd. 
Wij bezorgen je een schat aan informatie, oefeningen en ervaring, maar we lopen helaas niet de hele tijd naast je wanneer je met je hond bezig bent... De tijd met ons is beperkt. 
Ik spreek natuurlijk enkel voor mezelf, ik weet niet hoe andere coaches het aanpakken, maar als je ergens hulp bij nodig hebt buiten onze lessen, dan ben ik er voor je. Altijd. Je mag me bellen, mailen, appen,... Ik zal altijd zorgen dat ik je alvast een duwtje in de goeie richting kan geven on the spot, daarna kunnen we kijken of het nodig is om opnieuw af te spreken of als ik wat anders bedenk naderhand, laat ik je dat ook weten. Niet voor alles is een pasklare oplossing 'uit de kast te pakken'.
Zie je het zelf even niet meer zitten omdat je hond voor de zoveelste keer tòch uithaalde naar een andere hond? Ik ken het gevoel, echt waar! Praat er met mij over! Je hebt al een stap richting hulp gezet, die is moeilijk, dat weet ik. Daarom vind ik dat je alle hulp verdient die je nodig hebt, ook al is het maar om even aan de telefoon wat te ventileren. Ook daarvoor sta ik voor je klaar. Beoordelingen

Er zijn geen beoordelingen gevonden.


Blog

Webshop gemaakt met EasyWebshop