Hond adopteren uit het buitenland, een goed idee?

Over het algemeen ga ik ervan uit dat je wanneer je een hond wilt, je daar eerst over hebt nagedacht. Wat wil ik van mijn hond? Wil ik een rashond? Welke fokker moet ik dan kiezen? Adopteer ik een hond uit het asiel? Wil ik een pup of een volwassen hond? Adopteer ik uit een buitenlands asiel? Wat zijn de voor- en nadelen van adopteren of een fokker kiezen?

Eindeloos veel vragen spoken door je hoofd wanneer je hebt beslist om een hond aan je leven toe te voegen.
Recent verschenen er artikels online en in de krant: “adopteer geen buitenlandse hond”. Dat was zowat de titel. Ik denk dat enige nuance wel opportuun is.

hond-kiezen

Erkende rescue-organisaties en Belgische partners

Als je een hond wilt adopteren, een beter leven geven, dan zoek je best een organisatie in België of Nederland die met buitenlandse rescue-organisaties werkt en er contracten mee heeft. Zo weet je dat je hond niet uit de organisatie vertrekt vooraleer hij/zij daar klaar voor is. Dat wil zeggen dat er met die honden aan de slag wordt gegaan om ze meer met mensen en dieren te laten omgaan. Dat is het hele doel! Als je de website of sociale media van de rescue-organisaties volgt, dan zal je zien dat niet elke rescue succesvol is. Die verhalen moeten ook worden gedeeld. Dat een rescuehond niet kan worden geplaatst omwille van angst/agressie maar wel naar een beter leven gaat, van de straat af, op een plek waar in voer, drinken en onderdak wordt voorzien en waar de hond dus veilig kan leven. Het is nu eenmaal de realiteit dat niet iedere hond van de straat kan worden geplukt om als huishond te gaan leven. Dat werkt inderdaad niet!

Huisbezoek en vragenlijst

Als potentiële adoptie-kandidaat word je meestal ook thuis bezocht en/of moet je een uitvoerige vragenlijst beantwoorden. Zo weten de organisaties dat je tijd hebt voor een hond én dat je geïnformeerd bent over wat het betekent om een rescuehond in huis te halen.

Heeft een hond uit het buitenland vaker gedragsproblemen?

Er zijn geen officiële cijfers over beschikbaar, dus kan je daar moeilijk over oordelen. In de praktijk kom ik niet meer of minder honden uit het buitenland tegen die een probleem hebben dan honden van bij een erkende fokker.
Wat wel klopt, is dat die honden vaak een rugzakje bij hebben. Zonder twijfel is het nodig om voorzichtig en positief met de hond te beginnen trainen van zodra het kan. Met de nadruk op positief trainen zonder aversieve middelen. Gebruik je een aversieve trainingsmethode, dan zal een rescuehond daar doorgaans veel feller op reageren dan een hond van bij de fokker. Waarom? Omdat ze vaak al iets soortgelijks hebben meegemaakt! Gebruik je een sliplijn? Kans dat je hond een agressieve of angstige reactie vertoond omdat hij aan een boom heeft vastgehangen of door iemand hardhandig zo het bos werd ingesleurd om achtergelaten te worden... Gebruik je een elektrische halsband? Kans is groot dat je hond al eens onder stroom heeft gestaan en in elkaar krimpt of agressief wordt. Luid roepen geeft soms ook al eens een angstige reactie. Kinderen heeft hij/zij misschien nog nooit gezien en nu knuffelen ze hem/haar opeens? Dat is eng!

Hond en baasjes moeten elkaar begrijpen

Dus ja, je kan op bepaalde momenten zeker wel eens merken dat je een hond met een rugzak hebt. Is dat altijd zo? Zeker niet! Ik ken genoeg rescuehonden die geen enkel probleem hebben.
Kan daar niks aan worden gedaan? Jawel! De afkomst van een hond vormt een deel van het probleem, maar is niet hét probleem. Het probleem moet worden aangepakt met wat comfortabel is voor hond en baasjes. De oplossing is maatwerk. Altijd. Ervoor zorgen dat de hond wordt begrepen door zijn baasjes is een eerste belangrijk deel van de oplossing. Wederzijds begrip en respect zijn ontzettend belangrijk. Als je hond iets doet en je begrijpt niet hoe dat komt, is toch het eerste wat je wilt weten waarom hij/zij zo reageert op iets, in jouw ogen, banaals? Ligt dat dan niet aan de afkomst van de hond? Misschien, maar persoonlijkheid en emotie spelen ook een rol. Er zijn rashonden die ook een heel verlegen persoonlijkheid hebben en veel meer hun emoties de vrije loop laten.
Als we even verpersoonlijken dan zou ik kunnen stellen dat ik het maar raar vind dat sommige mensen bang zijn van spinnen, omdat ik zelf niet bang ben van spinnen. Maar voor de persoon met angst voor spinnen is die angst heel echt. Hoe reageert die persoon? Juist ja, door weg te lopen of door op de spin te meppen: flight or fight (vlucht of agressie)...

Waarom ‘een hond uit het buitenland’ afraden kort door de bocht is

Ik vind niet dat je zomaar kan afraden om een hond uit het buitenland te halen. Wat ik wél absoluut afraad, is een broodfokker te sponsoren. Die haalt zijn hondjes, als hij ze niet zelf in erbarmelijke omstandigheden in België of Nederland kweekt, uit Oostbloklanden waar de hoeveelheid broodfokkers immens is en waar er big business mee gemoeid is. Deze honden haal je dus meestal niet rechtstreeks uit Tsjechië, Roemenië, Slowakije, etc. Die koop je als pup bij een Belgische/Nederlandse ‘fokker’ en die hond krijg je dan mee met een buitenlands paspoort. Dààr zit het probleem.
Broodfokkers herken je aan de hoeveelheid rassen, het niet te zien krijgen van moederhond (nee, moederhond is niet toevallig bij de dierenarts of op een show), de onpersoonlijke houding (de pup moet zo snel mogelijk verkocht worden), de onmiddellijke beschikbaarheid van pups,.. en zo kan ik nog een tijdje doorgaan. Kijk voor een goed overzicht op de volgende websites: Gaia en Koop hier nooit een puppy
Een hond uit het buitenland haal je bij erkende rescue-organisaties met contracten met buitenlandse asielen. Je moet hier een, meestal streng, contract tekenen waarbij een clausule vermeld is dat de hond terug moet naar de rescue-organisatie in geval hij/zij niet aardt in het gezin of door omstandigheden niet meer voor hem/haar kan worden gezorgd. Dit soort contracten onderteken je trouwens meestal ook bij een degelijke fokker.
De adoptanten van erkende rescue-organisaties worden actief opgevolgd en gevraagd om regelmatige updates. Bij problemen met gedrag, gezondheid en dergelijke zullen zij je ook kunnen bijstaan met advies en hulp.
Als je twijfelt over hoe een rescue-organisatie juist werkt, vraag het. Mensen van een kwaliteitsvolle organisatie zullen je graag vertellen waar zij voor staan. Zo niet, weet je hoe laat het is en dat je moet verder zoeken. Sociale Media kunnen je hier ook in helpen. Zie je ze aan gedrag van bepaalde honden werken? Krijg je updates over een bepaalde hond met een gezondheids- of gedragsprobleem? Wordt er ook al eens een niet zo vrolijk verhaal gedeeld waarbij een hond in een ‘retirement home’ wordt geplaatst of zelfs geëuthanaseerd omwille van niet-herplaatsbare gedrags- en/of gezondheidsproblemen? Dat hoort bij rescue! Niet alles is rozengeur en maneschijn, hoe graag we dat ook zouden willen!
Er bestaan, helaas, zeker ook malafide rescue-organisaties, maar ik verzeker je, die hebben niet de nodige erkenningen en toelatingen.

DUS:

Informeer jezelf!
Durf raad te vragen!
Durf mensen aanspreken op het hoe en waarom van iets!
Het gaat hier over een vriend die je voor de volgende ca. 10 jaar aan je gezin toevoegt, niet zomaar over een blikje Cola dat je wegwerpt als het leeg of niet lekker meer is.

Eigen ervaring

Als pet parent van twee Spaanse honden gaat deze materie me heel nauw aan het hart. Ja, mijn honden hebben allebei een angstprobleem. Zijn ze lieve honden? JA! Zouden ze alles voor ons doen? JA! Zien ze liever geen vreemden in hun huis? Ook ja. Is dat te managen? Helemaal ja. Is een wandeling altijd even ontspannend? Absoluut niet, maar dat wilt niet zeggen dat het niet wél ontspannend kan zijn voor ons allemaal, als we wandelen met ‘een twist’. “Ken je hondje” is dus het credo om te volgen, bij iedere hond en nog een beetje extra bij rescuehonden.

Komen Boden en Brooklyn van erkende organisaties? Ja! 
Bodens zusje was erg bang voor mensen, ze kon niet worden aangeraakt. Ze was geadopteerd door mensen met vijf kleinkinderen. Arca Noah heeft die adoptie niet laten doorgaan en ervoor gezorgd dat ze een thuis kreeg in de vorm van een omheinde weide waar voedsel en drinken werden neergezet en waar ze door een dierenarts kon worden verzorgd indien nodig. Voor Bodens adoptie heb ik een uitvoerige vragenlijst beantwoord en een telefonisch screeningsgesprek gehad. 
Brooklyn werd doodziek gevonden door Galgos del Sol. Ik volgde de sociale media van GDS op de voet en leerde hoe ze haar langzaamaan klaarmaakten voor adoptie na een levensreddende operatie. Ik vroeg de adoptie aan en werd gecontacteerd door All4Dogs dat de adopties in België en Nederland in goeie banen leidt. Ik heb een lang gesprek gehad en een huisbezoek. 

Ben je ook een baasje van een rescuehond met een probleem met angst of agressie dat je niet begrijpt en/of waar je graag aan wilt werken, dan help ik je heel graag!

Vragen, reacties en suggesties zijn altijd welkom! 

Dikke knuffel,
Xana



Nuttige links:
Erkende dierenasielen: Adopteer een dier
Erkende Stichtingen (rescues) NL: Betrouwbare stichtingen
Erkende organisaties (rescues) BE: Organisaties
Vitus Adoptie
All4Dogs
Arca Noah




Beoordelingen

Er zijn geen beoordelingen gevonden.


Blog

Powered by EasyWebshop