Hoe kies je jouw hondentrainer?
Waaraan herken je een goede hondentrainer? Wat is ‘goed’? Waar moet ik op letten in de communicatie van de hondentrainer? Heeft de trainer een website? Wat check ik daarop? Worden social media gebruikt? Wat zegt mijn gevoel over deze trainer?...
Een objectieve benadering van hoe je je hondentrainer kiest.
1. Waaraan herken je een goede hondentrainer?
Hij/zij heeft les gevolgd aan erkende of gerenommeerde instituten, zowel online als offline. Hij/zij geeft je een inzicht in zijn ervaringen met eigen honden of honden van cliënten. Hij/zij communiceert open en stelt je (veel) vragen over het probleemgedrag dat je hond vertoont om een inzicht te krijgen in de bron van de problematiek. Wees dus voorbereid om op veel vragen een eerlijk antwoord te geven, zodat jouw hond op de best mogelijke manier zal worden geholpen. Sommige trainers werken met vooraf gemaakte formulieren die je op de website kan invullen, anderen zullen je vragen stellen naargelang wat je hen vertelt in mail of per telefoon. Het is erg belangrijk dat er vragen worden gesteld omdat anders niet tot de bron van het probleem kan worden gekomen. Stelt de trainer die je voor ogen hebt niet veel vragen, dat kan zijn omdat jij al uitgebreid hebt verteld hoe de vork in de steel zit, maar meestal worden toch meerdere vragen gesteld bij de aanvang van consultaties.
Er bestaat géén fix-it-all manier dat je maar van het schap te pakken hebt bij dit of dat probleem, het moet op maat van de hond én het baasje gebeuren. Ze moeten namelijk nog een hele tijd met elkaar verder kunnen leven! Natuurlijk zijn er bepaalde, algemene oefeningen en spelletjes die je voor een bepaald probleem kan inzetten bij meerdere honden.
2. Wat is ‘goed’?
Inderdaad: wat is nu eigenlijk ‘goed’? Je wordt op allerlei manieren bestookt met trucjes hier en daar en trainingshulpen daar en ginder, maar wat is nu eigenlijk goed voor je hond en correct ten opzichte van je hond?
Trainen doe je met positieve bekrachtiging. Euhhh, wat??? Wel, dat is wanneer je gewenst gedrag zoveel mogelijk beloont met iets wat je hond geweldig vindt. Dat kan voer zijn, maar ook speelgoed, een spelletje met jou, een frisse duik in het meer, een lekkere snuffelsessie,... echt àlles wat je hond supertof vindt om te doen.
Trainingshulpen die je kan gebruiken onder begeleiding van een trainer zijn een gentle leader, een muilkorf of eventueel een anti-trek harnas. De trainer zal je dan precies vertellen waar je op moet trainen wanneer je die hulpmiddelen niet gebruikt, zodat het probleem beter wordt en je ze niet voor altijd gebruikt. De hulpmiddelen zijn bedoeld om tijdelijk wel te kunnen gaan wandelen en dus tijdelijk te gebruiken tot het probleem werd opgelost of tot een minimum herleid. Na een tijdje hebben ze toch geen effect meer op de hond en ben je weer terug naar af.
Trainingshulpen die een goede trainer NOOIT zal aanraden: antiblafband, shockband, slipkettingen, pinnetjes kettingen of halsbanden (die in de huid van de hond boren),... De nek van een hond zit boordevol spieren en zenuwen die door deze zaken zo erg gestimuleerd worden dat ze kunnen kapotgaan of verkrampen met nekhernia tot gevolg. Deze trainingshulpen (de naam niet waardig, eigenlijk) zijn bedoeld om pijn uit te lokken bij de hond. Als je pijn uitlokt bij jouw hond, zal je relatie met jouw hond eronder leiden. Je wilt toch geen hond dat bang van jou is als je dichterbij komt?
3. Waar moet ik op letten in de communicatie van de hondentrainer?
Op de zaken die ik hierboven al heb besproken. Merk je dat iets niet overeenkomt met de visie die hij/zij verkondigt op zijn/haar website, dan blijf je er beter weg. Er zijn veel hondentrainers die het mooie weer maken op hun website en op social media, maar als je goed leest en kijkt, dan zal je merken dat niet alles even koosjer verloopt in de praktijk. Stel je zo’n trainer aan, waarvan je dacht dat hij/zij het beste met je hond voorhad, maar blijkt dat niet het geval, distantieer je van die persoon en zoek naar iemand die je wel kan vertrouwen. Ben je je vertrouwen in trainers daardoor überhaupt wat kwijt, leg het uit aan de nieuwe trainer en vraag of het mogelijk is de trainer bezig te zien.
4. Heeft de trainer een website? Waarop let je dan best?
Op de website van een trainer staat liefst op waar hij/zij zijn/haar expertise vandaan heeft, zodat je die instituten kan opzoeken en beslissen of je dat waardige diploma’s vindt. Je gaat er tenslotte je hond en gezin aan toevertrouwen. Ik heb zelf gemerkt dat veel collega-trainers dat niet doen en dat vind ik vreemd. Waarom niet? Meestal hebben we lang en veel gestudeerd voor onze expertise en zo kunnen mensen toch een geïnformeerde keuze maken over wie ze in huis halen.
5. Worden social media gebruikt? Waarop let je dan?
Vermeldingen van workshops of bijscholingen die recent werden gevolgd. Wordt er informatie gegeven over training? Tips en tricks over honden houden in het algemeen? Bekijk ook of er regelmatig updates worden gepost. Stroken berichten die op sociale media worden gedeeld met de visie op de website?
6. Wat zegt mijn gevoel over deze trainer?
Dit is waarschijnlijk de allerbelangrijkste vraag die je je moet stellen. Toen ik op zoek was naar mijn trainster dan heb ik dat ook echt in overweging genomen. Je buikgevoel zegt je vaak heel veel. Probeer het zo goed mogelijk te volgen. Krijg je het gevoel dat je misschien toch mis was wat betreft de trainer? Bespreek met de trainer wat je voelt of vindt dat misschien anders moet in jullie relatie, bijvoorbeeld als er te veel druk wordt opgelegd, dan kunnen jullie op zoek naar een oplossing. Klikt het toch niet? Dan kan je iemand anders zoeken die jou wel beter ligt.
Deze vragen zijn ontzettend belangrijk bij het juist inschatten van wat voor trainer je voor je hebt. Veel succes in de wirwar van trainers in de hondenwereld! Als er iets is waar ik je mee kan helpen, dan doe ik dat graag!
Veel groetjes,
Xana
Beoordelingen
Er zijn geen beoordelingen gevonden.