Hoe kan je een angstige hond ondersteunen?

Hoe je een angstige hond kunt ondersteunen: effectieve technieken voor het opbouwen van zelfvertrouwen

Helaas zijn er, door de wijze waarop ze vaak worden behandeld en verkeerd begrepen, veel bange honden in onze maatschappij. Wanneer we leven of werken met honden die angstig zijn voor bepaalde situaties, of zelfs voor ons, dienen we specifieke strategieën toe te passen en op een andere manier te communiceren.
Een angstige hond ondersteunen houdt in dat je hem niet dwingt zijn angsten onder ogen te zien, maar dat je hem de ruimte biedt om op zijn eigen tempo tot rust te komen. Leven en werken met een angstige hond vereist een zachte, geduldige benadering, die rekening houdt met zijn behoefte aan veiligheid en vertrouwen.

Net als mensen beschikken honden over een uniek gevoelsleven, en het is onze verantwoordelijkheid om dat te respecteren.

Angstig gedrag identificeren

Angst bij honden begint vaak op een subtiele manier. Je kunt misschien een blik zien die wegdraait, een geeuw of een lik over de lippen. Dit zijn kalmerende signalen, de manier waarop de hond communiceert: "Ik voel me ongemakkelijk, geef me alsjeblieft ruimte." Het is van groot belang om deze kleine signalen te herkennen voordat ze escaleren.
De Canine Ladder of Aggression kan bijdragen aan het identificeren van de vroege signalen van ongemak bij honden.


Canine Ladder of Aggression concept ontwikkeld door Kendal Shepherd.
 
Wanneer de signalen van een hond worden genegeerd, kan het voorkomen dat hij het gevoel heeft geen andere optie te hebben dan de intensiteit van zijn waarschuwingen te verhogen – van het aanspannen van zijn houding tot grommen, happen en uiteindelijk bijten.
Een angstige hond ondersteunen houdt in dat je deze signalen kunt herkennen en er tijdig op kunt reageren. Het draait om het bieden van controle over hun omgeving, hen de mogelijkheid te geven zich terug te trekken wanneer dat nodig is, en hen nooit te straffen voor hun angst.

Belangrijke noot:
Niet alle honden vertonen agressief gedrag wanneer ze angstig zijn. Sommigen trekken zich terug en hopen dat het bedreigende voorwerp verdwijnt. Dit wordt een soort bevriesreactie genoemd en vereist evenzeer aandacht als de agressieve reactie, aangezien deze bevriesstaat schadelijk is voor het welzijn van de hond. Een hond in een bevriesreactie ondergaat een intense fysiologische afsluiting van al zijn systemen die essentieel zijn voor het behoud van een goede gezondheid.

Zelfvertrouwen geleidelijk opbouwen

Vertrouwen opbouwen bij angstige honden is een proces dat bestaat uit kleine, positieve ervaringen. Elke interactie dient gericht te zijn op het overtuigen van de hond dat hij zich veilig voelt.
Een manier om dit te bereiken is door desensibilisatie en counter conditioning. Deze technieken omvatten het geleidelijk en gecontroleerd blootstellen van de hond aan zijn angst, terwijl de ervaring wordt gekoppeld aan iets positiefs, zoals een beloning of een favoriet speeltje. Bijvoorbeeld, als een hond bang is voor vreemden, kun je de persoon op afstand laten staan terwijl de hond zich ontspant.
Naarmate de tijd verstrijkt, zal de hond merken dat er positieve ervaringen gebeuren of zelfs helemaal niets gebeurt in de nabijheid van een vreemde. Dit zal zijn angst verminderen.
 

Afstand nemen om angst te verlichten

Afstand is een cruciaal hulpmiddel voor het ondersteunen van angstige honden. Wanneer een hond angstig is, kan het vergroten van de afstand tussen hem en de bron van angst de stress onmiddellijk verlichten.
Of het nu een andere hond, een persoon of een onbekend object betreft, door een stap terug te doen, krijgt de hond de gelegenheid om te ontspannen. Vanaf dat punt kun je werken aan het geleidelijk verkleinen van de afstand, waarbij je altijd de lichaamstaal van de hond in de gaten houdt om te waarborgen dat hij of zij zich op zijn of haar gemak blijft voelen.

De Kracht van Snuffelen!

 
Snuffelwerk kan een uitstekende methode zijn om angstige honden te ondersteunen bij het opbouwen van zelfvertrouwen. Door in te spelen op hun natuurlijke instincten, bied je hen een taak waar ze zich op kunnen richten, wat hen helpt af te leiden van hun angst. Het is tevens een geweldige manier om een hond een gevoel van voldoening te bieden.
Elke keer dat ze een verstopt snoepje of speeltje ontdekken, neemt hun zelfvertrouwen toe.
Wanneer u een angstige hond scent work laat leren, begin dan met eenvoudige taken. Verstop lekkernijen in huis en moedig hen aan om hun neus te gebruiken om deze te vinden.
Naarmate ze meer zelfvertrouwen ontwikkelen, kun je de taken uitdagender maken. Het doel is om de hond iets positiefs te bieden om zich op te concentreren, waardoor ze zich in controle en succesvol voelen.

Respect voor hun persoonlijke ruimte.

Een angstige hond heeft behoefte aan respect voor zijn persoonlijke ruimte. Het is verleidelijk om een angstige hond te troosten zoals we een mens zouden troosten, door hem te aaien of dichterbij te komen, maar dit kan contraproductief zijn.
Veel honden beschouwen directe benaderingen als confronterend. Laat de hond in plaats daarvan naar je toe komen wanneer hij er klaar voor is. Laat hem het tempo bepalen voor fysieke interactie en dwing hem nooit in situaties waarin hij zich ongemakkelijk voelt.
Vertrouwen wordt geleidelijk opgebouwd door consistente en respectvolle interacties. Wanneer een hond het gevoel heeft controle te hebben over zijn omgeving en zijn interacties, zal hij je gaan vertrouwen. Met vertrouwen komt zelfverzekerdheid, en met zelfverzekerdheid begint angst te vervagen.

Hulp nodig voor je angstige hond? Neem snel contact met me op! 



Beoordelingen

Er zijn geen beoordelingen gevonden.


Blog

Powered by EasyWebshop