Hoe introduceer ik twee honden?

Honden werken voornamelijk op geur. 

Geur is ontzettend belangrijk, want ze krijgen er een enorme hoeveelheid aan informatie van mee. 
Snuffelen is dus echt heel belangrijk. 

Dat gezegd zijnde gaan we nieuwe honden best aan elkaar voorstellen op neutraal terrein. Neutraal terrein is een veilige plek waar je quasi ongestoord en zonder veel andere prikkels van buitenaf tegenkomt. Het liefst is dit een afgezet terrein. 
Er zijn verschillende stappen om honden succesvol aan elkaar voor te stellen. 
Ik zet hieronder het ideale scenario uit in 5 stapjes. 

STAP 1:

Eén hond blijft onzichtbaar voor de andere in de auto. De andere hond loopt een rondje aangelijnd door het veld. Je wandelt tot hij/zij geplast of gepoept heeft. 

STAP 2

Je wisselt de honden af: de hond die geplast/gepoept heeft, gaat in de auto, de andere hond komt uit de auto. Nu loopt deze hond een rondje over het veld op nagenoeg dezelfde route. Je wandelt tot deze hond geplast/gepoept heeft. 

STAP 2b: 
Je wisselt nu weer van honden: de eerste hond komt weer naar buiten om het rondje te wandelen en te snuffelen. Dit is een bonusstap, deze hoef je niet per sé te doen, maar het mag zeker wel. 

STAP 3

Je begint met iedere hond op de uiterste hoeken van het veld. Je loopt 'achter' elkaar in dezelfde richting. 
Je blijft dit doen tot er geen reactie meer is. Als er teveel reactie is, dan is dit het moment waarop je stopt en op een ander tijdstip opnieuw probeert. Je start dan terug op stap 1.

STAP 4:

Je gaat met voldoende afstand parallel aan elkaar wandelen. Als geen van beide handen reactie vertoont, dan ga je rustig aan dichter bij elkaar wandelen. 
Vertoont een hond reactie dan neem je eerst meer afstand. Werkt dat niet, dan stop je en probeer je op een ander tijdstip opnieuw. Je start opnieuw bij stap 1.

STAP 5: 

Als alles goed is gegaan tot dusver, dan ga je ieder met de hond eerst het naamspelletje spelen. Dat gaat zo: naam hond, voer, naam hond, voer, naam hond, voer. Voilà, heel simpel. Je hebt de aandacht. 
Je telt dan samen af 3-2-1 of 1-2-3, wat je maar wilt, uiteraard, en dan laat je beide honden TEGELIJK los. Het is heel belangrijk dat dat tegelijk gebeurt. 
Meestal begint dan een spel samen, maar het kan ook dat ze elkaar nog verder negeren. 
Gaan ze met elkaar in de clinch, dan ga je zo snel mogelijk ingrijpen. Pak halsband of harnas vast en lijn terug aan. Je kan op een later tijdstip nogmaals proberen te introduceren, maar als er een echt gevecht is geweest, dan is het beter om stappen 1, 2 en 3 een aantal keer extra te herhalen als de honden écht met elkaar zullen moeten samenleven. 

Zoals je ziet, ga je beter niet te lichtzinnig m met een goeie introductie. Introducties door middel van geur is heel erg belangrijk. Je geeft extra tijd aan je hond om zich voor te bereiden op een ontmoeting. 

Te allen tijde hou je het veilig voor iedereen in de situatie, zowel hond als geleider. 
Reactieve honden laten kennismaken, doe je liever niet neus-aan-neus aan de lijn. Gebruik deze stappen en herhaal stappen 1,2,3 (en 4) eerst een aantal keer vooraleer je de honden durft los te laten. Het herhalen doe je best over verschillende dagen. Zo heb je het meeste kans op succes. 

Wil jij graag je hond laten kennismaken met een andere hond? Heb je een reactieve hond waarvan je niet zeker bent? Vraag me om hulp. Ik heb een terrein ter beschikking waar je rustig kennis kan laten maken op een veilige manier. 
Mail me voor jouw specifieke hulpvraag: woef@k9campus.be Beoordelingen

Er zijn geen beoordelingen gevonden.


Blog

Webshop gemaakt met EasyWebshop