Coronacrisis: na de quarantaine met je hond, een hond met verlatingsangst?

Vanaf 4 mei worden de coronamaatregelen (waarschijnlijk) versoepeld. Thuiswerk blijft de norm, maar waarschijnlijk zal je baas toch ook weer eens je gezicht willen zien en word je dus op je werk verwacht. Dat betekent dat je nu niet meer quasi 24/7 bij je hond(en) zal zijn. Terug meer naar hoe het vroeger was. Na 7 weken echter zijn honden wel gewoon aan nieuwigheden en je veranderde routine, waardoor de kans bestaat dat ze het niet fijn vinden dat jij terug meer van huis weg bent. Hoewel je hond daar misschien eerder nooit veel last van heeft gehad, kan dat nu wél een issue zijn.

Honden die verlatingsangst of scheidingsgerelateerd gedrag (SGG)* vertonen, doen dat in de eerste 10 minuten nadat de baasjes zijn weggegaan; niet pas 2 of 3 uur later! Dan gaat het eerder om verveling dan om SGG.
Honden met SGG gaan actief op zoek naar (micro)voorspellers van hun baasjes die weggaan. Ze hebben als het ware een ongepaste graad van hyperbewustzijn voor die voorspellers. Nu moet je natuurlijk wel naar je werk kunnen gaan! Dus moeten we naast training ook een veiligheidsnet voorzien om die voorspellers op te vangen. Je hond zàl voorspellen, dus je kan niet anders dan die voorspellers proberen te managen terwijl je aan de andere concepten werkt. Je hebt dus een routine nodig die enkel dan voorkomt (de enige keer waar routine je zal helpen!). Je kiest een specifieke kamer, bench, buitenhok,... Je kiest beter een iets kleinere ruimte dan een grote zodat je hond meer kans maakt de juiste keuze te maken. Bedenk wel dat bijvoorbeeld 8u in de bench overdag misschien wel te klein is als je hond daar bijvoorbeeld ’s nachts ook in slaapt. Je kiest beter voor iets anders wanneer je hond ’s nachts bijvoorbeeld in de bench moet slapen. Belangrijk is dat je het een specifiek iets maakt, niet regelmatig voorkomend (anders dan wanneer je vertrekt), een specifieke chain of events.
De andere voorspellers zoals je huissleutels vastpakken = weggaan, ga je tot non-events maken: weg met de routine dus. Alles anders wat te maken heeft met dat jij weggaat, maak je tot non-events door de routine te doorbreken. Pak je sleutels vast, leg ze terug weg. Pak je sleutels, ga in een andere ruimte en leg ze gewoon daar neer,... Zo van die dingen. Hetzelfde met schoenen aandoen, jas aandoen,...
Als je al die dingen al tot non-event voorspellers maakt, dan wordt enkel de routine van de specifieke ruimte, bench, kamer,... voor je hond een voorspeller (een slechte), maar je kan niet anders dan managen terwijl je de andere concepten traint.
Gebruik deze week om scheidingsgerelateerd gedrag (SGG) al wat af te vlakken door in te zetten op optimisme, rust en zelfstandigheid.
Optimisme kan je op heel wat manieren bekomen: door samen leuke trainingsspelletjes te spelen speciaal om optimisme te boosten of denkwerkjes aan te bieden. Denkwerkjes promoten ook zelfstandigheid: win-win dus!

Rust breng je door het rustwiel in je dag in te implementeren.
Volg het Rust Wiel voor 80-90% van de dag. Een kalme hond is een blije hond. Hoe meer je rustig zijn kan promoten bij je hond, hoe leger zijn emmertje wordt en hoe minder hij ongewenst gedrag zal vertonen.
schermafbeelding-2020-04-27-om-10-01-05
Zelfstandigheid ga je promoten door er specifieke spelletjes voor te spelen. Je gaat eerst werken op afstand, dan tijd en dan pas visueel. Wat veel mensen doen is visueel uit het zicht gaan en dan tijd opbouwen. Da’s eigenlijk een beetje de omgekeerde wereld. Je moet eerst beginnen met afstand opbouwen. Dan langzamerhand tijd een beetje opbouwen en dan pas visueel weggaan. Voor iedere hond zal het ook verschillen waar ze juist het meeste problemen mee hebben.
Gebruik je ‘weg met de voerbak’-voer om zelfstandigheid te promoten, bijvoorbeeld door je hond tijdens het nieuws op tv in een andere kamer te laten met een gevulde Kong of ander vulbaar speelgoed. Zelfs even alleen in de tuin met voer in het rondgestrooid, is een goeie strategie.

‘Weg met de voerbak’ is zo’n belangrijk principe: bedenk ’s ochtends hoeveel voer je hond moet krijgen voor de dag en kies welke percentages je van dat voer zal gebruiken voor de verschillende concepten.
Vervaag je veiligheidsnet als je training al zover reikt dat je 10 minuutjes je hond alleen kan laten: ga snel even naar de bakker of post bijvoorbeeld. Zo vaag je het veiligheidnet weg en levert je training je real life resultaat op!
Kan je hierbij wel wat hulp gebruiken? Of heeft je hond echt een groot probleem met alleen zijn? Contacteer me voor een aangepast transformatieplan voor jouw hond! Samen komen we er zeker uit om het voor jou en je hond zo aangenaam mogelijk te maken! 
*= Verlatingsangst is eigenlijk niet meer de meest courante term. Om het voor de hond juister te verwoorden, kiezen we ervoor om het scheidingsgerelateerd gedrag (SGG) te noemen, omdat alles daaronder te noemen valt: angst, stress, pessimisme, gebrek aan zelfvertrouwen,...



Beoordelingen

Er zijn geen beoordelingen gevonden.


Blog

Webshop gemaakt met EasyWebshop